Home / Blog / Vereniging Eigen Huis fel tegen verplichte verzekering overstroming

Vereniging Eigen Huis fel tegen verplichte verzekering overstroming

De Vereniging Eigen Huis is fel tegen de verplichte verzekering die eraan dreigt te komen, tegen overstromingen. Het Verbond van Verzekeraars is op zoek naar een mogelijkheid tot een collectieve verzekering voor iedereen die in Nederland woonachtig is. Op die manier zouden de kosten op te brengen moeten zijn, die een overstroming met zich meebrengt. De verzekeraars opteren voor een verplichte opslag op de opstal- en inboedelverzekering. Volgens de Vereniging Eigen Huis komt dat neer op kartelvorming en een extra belasting voor huishoudens en bedrijven.

Collectieve verzekering aangevraagd

De verzekeraars hebben reeds een aanvraag ingediend bij kartelwaakhond NMa. Ze proberen de collectieve verzekering al in het loop van dit jaar in te laten gaan. Volgens de Vereniging Eigen Huis kan dit betekenen dat iedereen een opslag van 5 tot 10% op de opstalverzekering kan verwachten, om de kosten te kunnen dekken. Volgens de organisatie staan die extra kosten niet in verhouding tot de werkzaamheden die er daadwerkelijk worden verricht. Bovendien wijst de vereniging erop dat de Nederland al belasting betaalt om ‘droge voeten’ te behouden. Het is volgens hen vooral van belang om de dijken voldoende stevig op te bouwen.

Dekking van de verzekering

De kosten van een overstroming kunnen volgens de verzekeraars gemakkelijk oplopen tot €5 miljard, een bedrag dat momenteel nauwelijks op te brengen valt. Volgens de verzekeraars komt het neer op een dekking van €250.000 per woning, die er nodig is om de gevolgen van een overstroming goed op te lossen. De Vereniging Eigen Huis is echter van mening dat deze dekking te minimaal is, terwijl er aan de andere kant een flinke opslag op de premie nodig is. Wat dat betreft zullen de beide partijen proberen de NMa te overtuigen van hun gelijk.

Plaats een reactie