Home / Blog / Ben je zelf aansprakelijk zonder winterbanden?

Ben je zelf aansprakelijk zonder winterbanden?

Ga je met de auto op wintersportvakantie? Check dan of winterbanden verplicht zijn in de landen waar je rijdt. Je auto wel of niet uitrusten met deze banden kan gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid en verzekering als je schade maakt.

In Nederland zijn winterbanden, net als in België, niet verplicht en heeft geen gevolgen bij een ongeval voor de aansprakelijkheid. Ben je betrokken bij een ongeluk en heb je bij winterweer geen winterbanden om de banden van je auto, dan kan je gewoon gebruik maken van de dekking van je autoverzekering.

In andere landen kan er sprake zijn van andere regels. Ben je de weg op met zomerbanden terwijl de wet winterbanden voorschrijft, dan draai je bij een verkeersongeval mogelijk op voor (een groter deel van je) eigen schade of dat van de tegenpartij. Daarnaast is er kans op een verkeersboete als je zonder geschikte banden rijdt.

Duitsland: verplicht


Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden in Duitsland verplicht. Volgens de ANWB kun je met zomerbanden een boete van 60 euro krijgen als er sprake is van sneeuw, ijs of gladheid. Je bent zelfs nalatig als je in zo’n situatie een ongeluk krijgt. Mogelijk vergoedt je verzekeraar de schade dan voor een kleiner deel, ook als het niet jouw schuld is.

Je kunt dus beter winterbanden onder je auto plaatsen als je niet weet wat voor weer het wordt. Overigens moeten auto’s in een winterse situatie ook beschikken over een winteruitrusting, zoals antivries in de ruitenwisservloeistof.


Oostenrijk: verplicht

In Oostenrijk passen automobilisten hun auto aan het seizoen aan. Je riskeert een boete van minstens 35 euro als je tussen 1 november en 15 april tijdens winters weer op zomerbanden zonder sneeuwkettingen rijdt. Wanneer je schade maakt, kan het bedrag oplopen tot 5000 euro. Je wagen kan zelfs in beslag worden genomen. Ook in Oostenrijk geldt dat winterbanden slechts een onderdeel zijn van de winteruitrusting.

Zwitserland: niet verplicht


Winterbanden zijn in Zwitserland niet verplicht, maar je kunt bij winterse omstandigheden een boete krijgen als je zonder winterbanden het overige verkeer hindert. Je hebt door je zomerse banden bijvoorbeeld te weinig grip op het wegdek. Bij een ongeval kun je (deels) verantwoordelijk worden gehouden. Het is dus verstandig om winterbanden onder je auto te plaatsen als er sprake is van sneeuw, ijzel of gladheid.

Frankrijk: niet verplicht

In Frankrijk zijn winterbanden alleen verplicht op plekken waar het staat aangegeven met een verkeersbord. Het is daarom, net als in Zwitserland, aan te raden de zomerbanden om te wisselen.

Verkeersborden


Overigens zijn er ook plaatsen waar je verplicht bent sneeuwkettingen te gebruiken. Dat wordt in diverse landen aangegeven met een verkeersbord. Hou dus altijd de borden in de gaten.

Plaats een reactie