Home / Aansprakelijkheidsverzekering / Heeft een aansprakelijkheidsverzekering een eigen risico?
aansprakelijkheidsverzekering eigen risico

Heeft een aansprakelijkheidsverzekering een eigen risico?

De aansprakelijkheidsverzekering kan u op een uitstekende manier van pas komen, bijvoorbeeld wanneer u per ongeluk een schilderij aantikt dat daardoor van de muur valt, of wanneer u koffie morst over het nieuwe tapijt van de buren. Een ongeluk zit in een klein hoekje, waardoor het verstandig is om u hier op een goede manier tegen te verzekeren. Er is in de meeste gevallen geen sprake van een eigen risico, waardoor u wat dat betreft kunt rekenen op een goede dekking en een verzekeraar die direct uit zal keren op het moment dat er een keer wat aan de hand is.

Geen eigen risico

Het ontbreken van een eigen risico binnen de aansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat u zich geen zorgen hoeft te maken over een deel van de kosten, dat u zelf zou moeten betalen. Gaat het om een schadebedrag van tienduizenden euro’s, of aan de andere kant juist om een paar tientjes? In de beide gevallen zal de aansprakelijkheidsverzekering uitkeren en heeft u daar zelf geen omkijken naar. U zorgt er met een aansprakelijkheidsverzekering wat dat betreft voor dat u onbezorgd bij anderen binnen kunt stappen. Bovendien weet u zeker dat u ook op straat goed verzekerd bent, bijvoorbeeld wanneer u op de fiets iemand aanrijdt die u over het hoofd had gezien.

Voordeel van een eigen risico

Het is aan de andere kant niet zo dat een eigen risico alleen maar nadelen met zich meebrengt, het kan ook belangrijke voordelen hebben. Maakt u gebruik van een eigen risico binnen de verzekering? Dan is de kans namelijk groot dat de premie een stuk lager uit zal vallen. In het geval van een aansprakelijkheidsverzekering is het doorgaans echter niet interessant om een eigen risico te kiezen, aangezien de premie al erg laag ligt. Op het moment dat u een autoverzekering of een zorgverzekering afsluit is het veel interessanter om goed te kijken naar de voordelen van een (vrijwillig) eigen risico. In dat geval kunt u de premie per maand flink drukken, door in het geval van schade een deel van de kosten voor uw eigen rekening te nemen.

Maximale uitkering aansprakelijkheidsverzekering

Heeft u een aansprakelijkheidsverzekering zonder eigen risico afgesloten? Kijk dan goed naar de maximale uitkering, om na te gaan waar u op kunt rekenen in het geval van schade. De kans is groot dat dit bedrag €1.000.000 zal bedragen, aangezien veel verzekeraars daarmee werken. Dit is een bedrag waar u in het geval van materiële schade niet zo snel aan toe zal komen, maar de kosten van blijvend letsel kunnen aan de andere kant hoog oplopen. Wilt u zich graag op een meer uitgebreide manier verzekeren? Dan heeft u de mogelijkheid om de maximale dekking uit te breiden tot bijvoorbeeld €2.500.000, waarbij er uiteraard ook geen sprake is van een eigen risico binnen de aansprakelijkheidsverzekering.

Opzet door kinderen

Tenslotte dient u er rekening mee te houden dat er ook geen sprake is van een eigen risico op het moment dat de kinderen met opzet schade toebrengen, die u wilt claimen bij uw verzekeraar. Kinderen tot 14 jaar hebben in de meeste gevallen nog niet door dat ze schade toebrengen door zich op een bepaalde manier te gedragen, waardoor we dat ze nog niet kwalijk kunnen nemen. Verzekeraars zullen in de meeste gevallen dan ook niet spreken van opzet en de kosten vergoeden. Het is wat dat betreft heel verstandig om voor een paar euro per maand een verzekering af te sluiten, zodat u ook in het geval van avontuurlijke kinderen niet zomaar te maken krijgt met kosten die u dient te vergoeden.