Home / Aansprakelijkheidsverzekering / Wat zijn de kosten van een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering?
kosten wettelijke aansprakelijkheidsverzekering

Wat zijn de kosten van een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering?

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar het is desalniettemin zeer verstandig om deze af te sluiten. De verzekering kost maar een paar euro per maand, terwijl deze aan de andere kant een zeer ruime dekking te bieden heeft. Stoot u een keer een vaas om wanneer u op visite gaat, of rijdt u met de fiets iemand aan die daardoor (blijvend) letsel oploopt? In die gevallen kunt u gebruik maken van de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Particulieren

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is er onder andere voor particulieren en kost in dat geval maar een paar euro per maand. Dat heeft te maken met het feit dat het risico op schade vrij klein is. Bovendien vallen de kosten in het geval van materiële schade vaak erg mee, behalve wanneer het gaat om een zeer zeldzame vaas van een kunstverzamelaar. De kosten lopen aan de andere kant past echt op wanneer er sprake is van blijvend letsel bij iemand anders. In dat geval komt de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering op een heel goede manier van pas, aangezien de kosten in de tien- tot honderdduizenden, of zelfs miljoenen euro’s kunnen lopen.

Gezin meeverzekerd

Bovendien kost de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering u maar een paar euro per maand en heeft u voor dit bedrag de mogelijkheid om uw complete gezin mee te verzekeren. De verzekering geldt in de meeste gevallen per huishouden, wat betekent dat ook uw partner en uw kinderen tot de dekking zullen behoren. Dat betekent dat u gezellig samen bij de buren op bezoek kunt gaan, of dat u de kinderen met een veilig gevoel kunt laten spelen op het moment dat u bij familie langsgaat.

Schade door kinderen

De dekking voor kinderen is bovendien meer uitgebreid dan die voor volwassenen, waardoor dit uitstekend aansluit bij de wensen van veel ouders. Verzekeraars erkennen dat kinderen tot 14 jaar in veel van de gevallen niet goed in kunnen schatten welk gevolg hun gedrag zal hebben. Richten ze met opzet schade aan, zonder dat ze dit zelf goed hadden kunnen overzien? Dan is de kans groot dat de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering de schade toch zal vergoeden. Dit wordt al lastiger bij schade veroorzaakt door kinderen van 14 – 16, aangezien zij de gevolgen beter in zouden moeten kunnen schatten. Uiteraard zal de verzekeraar de schade die u met opzet aanbrengt niet vergoeden, aangezien u had moeten kunnen weten dat er schade zou gaan ontstaan.

Schade in het verkeer

Houd er bovendien rekening mee dat de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering niet geldt voor schade die u in het verkeer aanricht, op het moment dat u gebruik maakt van een motorvoertuig. U heeft hier een aparte WA autoverzekering, WA motorverzekering of WA scooterverzekering voor nodig. Deze dekking is verplicht voor een ieder die de openbare weg op wenst te gaan, zodat u ook daar kunt rekenen op een goede dekking. Neemt u lopend of op de fiets deel aan het verkeer? Dan is er op basis van de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering wel sprake van dekking, voor maar een paar euro per maand.

ZZP’ers en zakelijke verzekeringen

Bent u als zelfstandige zonder personeel (ZZP) actief, of heeft u een eigen onderneming en komt u veel over de vloer bij klanten? U kunt in dat geval geen gebruik maken van de voordelige dekking van de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. In plaats daarvan dient u een aparte zakelijke verzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u zich kunt verzekeren tegen schade die u tijdens een bezoek aanbrengt, maar dat u daarnaast een bedrijfsrisicoverzekering kunt afsluiten voor de opdrachten die u uitvoert. Deze verzekeringen kosten over het algemeen meer dan de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, maar dekken dan ook een groter risico af.