Home / Blog / Tot wanneer is het verstandig je auto all risk te verzekeren?

Tot wanneer is het verstandig je auto all risk te verzekeren?

Er komt een moment dat het all risk verzekeren van je auto niet meer de beste keuze is. Na een aantal jaar is de dagwaarde van je bolide dermate gezakt dat je bij een schadegeval een lage uitkering krijgt. Lees in deze blog hoe je kunt nagaan of all risk verzekeren nog de beste keuze is.

All risk verzekeren of niet? Dit zijn de pijlers

Bedenk aan de hand van onderstaande punten of het voor jou nog zinvol is om all risk te verzekeren.

Leeftijd van de auto

Dat je een nieuwe auto all risk verzekert is uiteraard logisch, maar vanaf een bepaald punt is het dat niet meer. Is jouw auto zes jaar of ouder? Dan moet je jezelf gaan afvragen of jouw auto het nog waard is om all risk te verzekeren. Het is een soort vuistregel om de dekking na ongeveer zes jaar om te zetten naar een goedkopere variant. Auto’s zijn namelijk na zes jaar al een stuk minder waard dan het aankoopbedrag.

Volgens recent onderzoek van de Consumentenbond is 40% van de Nederlanders met een auto van zes jaar of ouder nog steeds all risk verzekerd. Iets meer dan de helft van de Nederlandse autobezitters verzekert na zes jaar dus niet meer all risk.

Waarde van de auto

Toch is alleen naar de leeftijd van de auto kijken niet genoeg. Een oude auto is niet per definitie weinig waard. Zo kan een dure auto van merk X zelfs na negen jaar nog flink wat geld waard zijn. Deze regel geldt ook andersom, want een goedkope auto van merk Y verliest na negen jaar sneller zijn waarde.

Het is hierbij belangrijk om na te gaan of je in staat bent de eventueel geleden schade zelf te betalen. De prijs van de schade kan namelijk flink oplopen. Ben je niet in staat deze kosten zelf te dekken? Dan is de all risk verzekering nog steeds een goede uitkomst.

auto all risk verzekeren
Is jouw auto het waard om all risk te verzekeren?

Welk bedrag krijg je terug?

Is je auto tijdens een ongeluk volledig onbruikbaar geworden? Dan krijg je bij een all risk verzekering maximaal de totale dagwaarde terug. Het is dus niet zo dat je de waarde krijgt waarvoor jij de auto hebt gekocht. Ben je zelf bereid de dagwaarde te betalen na schade? Dan is een andere vorm van verzekeren waarschijnlijk beter.

Bij een beperkt casco verzekering wordt de schade aan je eigen voertuig niet gedekt. Wel krijg je de schade vergoed die zich voordoet bij bijvoorbeeld een storm, kortsluiting, brand, diefstal of inbraak. Ook ruitreparaties horen hierbij. De kosten bij schade zijn voor eigen rekening.

Bij een WA autoverzekering wordt alleen de schade gedekt die jij hebt veroorzaakt bij een ander voertuig. De WA dekking is de minimale dekking en tevens een verplichte autoverzekering. Ben je niet WA verzekerd? Dan mag je niet de Nederlandse wegen op!

Welke verzekering is het beste voor jouw auto?

Dit beslis je uiteindelijk toch echt zelf. Loop de bovengenoemde pijlers na en bekijk wat de dagwaarde van jouw auto is. Bedenk daarna of je de geleden schade zelf kunt en wilt betalen. Ben je bereid dit te betalen? Dan is een beperkt casco verzekering de beste optie. Is jouw auto na 6 jaar nog veel waard? Dan is de all risk verzekering waarschijnlijk de beste keuze!

Heeft u vragen over dit artikel of wilt u het nog eens rustig uitgelegd krijgen? Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder.

1 gedachte over “Tot wanneer is het verstandig je auto all risk te verzekeren?”

  1. Een all risk verzekering komt inderdaad met veel voordelen, maar het hangt natuurlijk ook af van je budget. Wat ben je zoal bereid om te betalen voor een verzekering? Zijn er aanpassingen door de pandemie? Ik vraag mij ook af of een auto met een speciaal alarmsysteem invloed heeft op het tarief van en allrisk verzekering.

    Beantwoorden

Plaats een reactie