Home / Blog / Wanneer kan ik mijn autoverzekering omzetten?

Wanneer kan ik mijn autoverzekering omzetten?

Een autoverzekering is voor iedere autobezitter verplicht. Wanneer je zonder verzekering rondrijdt, kun je een bekeuring krijgen. Niet gek dat veel mensen op zoek zijn naar de beste deal voor hun autoverzekering. Er zijn verschillende momenten waarop het kan lonen om te wisselen van verzekeraar, het is echter niet voor iedereen duidelijk wanneer je een autoverzekering kunt omzetten.

Ook over het opzeggen van een autoverzekering, bijvoorbeeld bij de aanschaf of sloop van een auto, bestaat nog altijd veel onduidelijkheid. Daarom gaan we hier in deze blog verder op in.

Is een autoverzekering verplicht?

In Nederland is iedere autobezitter verplicht om een autoverzekering te hebben. Hierbij gaat het om een zogenaamde WA-verzekering, die dekking biedt voor schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt. Deze dekking is uiteraard naar eigen wens uit te breiden. De boete voor rondrijden in een auto die niet is verzekerd bedraagt 380 euro.

Witte auto op de weg

Wanneer je je autoverzekering moet omzetten

Situaties kunnen veranderen en daardoor kan het nodig zijn om je autoverzekering om te zetten. Soms is er onduidelijkheid over wanneer en hoe je dit moet doen. We vertellen je hoe het zit.

Nieuwe auto

Wanneer je een nieuwe auto hebt gekocht dien je je autoverzekering over te zetten naar de nieuwe auto. Dit is echter niet altijd de meest verstandige optie. Vaak koop je een nieuwere auto met een recenter bouwjaar, waardoor het nuttig kan zijn om de auto uitgebreider te verzekeren. De verzekering sluit in dat geval niet meer aan bij je wensen en dan kun je beter verder kijken.

Wanneer je dekking nog voldoende is en je geen lagere premie kunt krijgen, is het natuurlijk gewoon mogelijk om je huidige autoverzekering te houden. Je dient bij je verzekeraar dan wel aan te geven dat je in een nieuwe auto rijdt.

Blauwe kever op de weg

Wanneer zeg ik mijn autoverzekering op?

Er kunnen verschillende redenen zijn om je autoverzekering op te zeggen. Om duidelijkheid te scheppen zetten we een aantal situaties uiteen:

Overstap naar andere verzekeraar

Vrijwel alle verzekeraars bieden overstaphulp wanneer je een nieuwe verzekering afsluit. Erg handig, want dit betekent dat een verzekeraar voor jou de overstap regelt en jij er geen omkijken naar hebt. Zij nemen dus contact op met je huidige verzekeraar om de verzekering op te zeggen. In veel gevallen gaat je nieuwe verzekering direct in wanneer de oude is opgezegd.

Verkoop auto

Wanneer je je auto verkoopt kun je de autoverzekering meteen opzeggen, er geldt geen opzegtermijn. Verzekeraars willen in zo’n geval vaak wel een vrijwaringsbewijs zien, een bewijs dat de auto niet meer op jouw naam staat. Een vrijwaringsbewijs krijg je wanneer je je auto verkoopt of naar de sloop brengt.

Emigreren

Alleen wanneer je in Nederland ingeschreven staat, kun je een autoverzekering aanhouden. Vertrek je voor lange tijd naar het buitenland? Dan kun je je auto verkopen of meenemen. Wanneer je de auto meeneemt moet je het voertuig uitvoeren en krijg je een nieuw kenteken in het land van bestemming. Na het uitvoeren van de auto kun je de verzekering opzeggen en een nieuwe afsluiten in je nieuwe land.

Autoverzekering vergelijken

Wil je je verzekering omzetten en ben je op zoek naar de kosten voor een nieuwe autoverzekering? Op onze website vind je alle aanbieders in een handig overzicht waardoor autoverzekeringen vergelijken een fluitje van een cent wordt! We raden altijd aan om de verschillende verzekeraars goed moet elkaar te vergelijken, zodat je jezelf kunt verzekeren van de beste prijs en dekking!

Plaats een reactie