Home / Blog / Autoverzekeringen met fors hogere premies

Autoverzekeringen met fors hogere premies

Autoverzekeringen zijn dit jaar een stuk duurder dan een jaar geleden. Consumenten betalen ongeveer 16% meer premie, zo blijkt uit onderzoek. De website geeft aan dat de stijging in kosten voor een groot deel te maken heeft met de verhoging van de assurantiebelasting. De overheid besloot deze belasting omhoog te brengen van 9,7% naar 21%, waardoor het een stuk duurder geworden is om je auto te verzekeren. Daarnaast hebben een aantal verzekeraars aangegeven dat de schadelast oploopt, waardoor men meer premie moet innen om aan de verplichtingen te kunnen blijven voldoen.

Hogere schadelast

Onder andere autoverzekeraar Allsecur heeft aangegeven dat het aantal zwaardere letselschades de laatste tijd behoorlijk is toegenomen, waardoor men genoodzaakt bleek om de premies te verhogen. Daarnaast is de Btw in oktober 2012 verhoogd van 19% naar 21%, waardoor de kosten sneller oplopen. Dit neemt niet weg dat het Verbond van Verzekeraars aangeeft dat de autopremies in Nederland nog altijd tot de laagste in Europa behoren, terwijl we aan de andere kant kunnen spreken van een behoorlijk druk verkeer. Volgens de zegsvrouw van het verbond zorgt de toezichthouder er in Nederland voor dat de premies niet te hoog oplopen.

Overige kosten ook gestegen

Het is voor de automobilisten daarnaast van belang om er rekening mee te houden dat ook de andere kosten flink opgelopen zijn. Sinds 2011 is autorijden ongeveer 11% duurder geworden. Dit heeft onder andere te maken met de benzineprijs die iedere keer hoger wordt, maar ook met de aanschafprijs van de auto’s die is opgelopen en de wegenbelasting die men omhoog heeft gebracht. Al deze factoren samen zorgen ervoor dat de kosten van het rijden van een auto flink op zijn gelopen, veel harder dan bijvoorbeeld de inflatie die er in die jaren plaats heeft gevonden.

Plaats een reactie