Home / Blog / Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: noodzaak en kosten uitgelegd

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: noodzaak en kosten uitgelegd

Overweeg je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten? Wat is een BAV precies? Is het verplicht om er een af te sluiten en wat zijn de kosten?

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is een verzekering die je bedrijf beschermt tegen claims als gevolg van fouten of nalatigheid in je eigen werk, of dat van je medewerkers. Heb je bijvoorbeeld verkeerd advies gegeven of een fout gemaakt in een belangrijke berekening en heeft dit bij je klant tot financiële schade geleid? Dan dekt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering de kosten van eventuele rechtszaken of schadeclaims. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering geeft gemoedsrust. Je bent verzekerd als er iets misgaat.

Wat kost een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

De meeste verzekeraars betaal je een maandelijkse premie voor je beroepsaansprakelijkheidsverzekering. De prijzen starten al vanaf zo’n 40 euro per maand, zonder extra kosten. Het risico op schadeclaims verschilt per soort beroep. De uiteindelijke premie die je betaalt, is vooral afhankelijk van:

 • Jouw beroep
 • De jaaromzet van je bedrijf
 • Hoelang je al ondernemer bent
 • Het aantal verzekerde werknemers
 • Het verzekerde bedrag
 • Je gekozen eigen risico

Tip: bij de meeste verzekeraars pas je je eigen risico eenvoudig aan, variërend van gemiddeld 250 tot 2500 euro. De dekking van een BAV loopt op tot twee miljoen euro per jaar. Hanteer je bij het aangaan van een opdracht voorwaarden die je risico beperken? Dan belonen verzekeraars dat vaak met een lager eigen risico. Hiervoor stellen verzekeraars vaak modelcontracten beschikbaar.

Verplicht of niet?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is wettelijk verplicht voor advocaten, notarissen, architecten, maar ook accountants en financieel adviseurs hebben er een nodig. Voor andere beroepen geldt geen wettelijke verplichting, maar is een dergelijke verzekering vaak wel aan te raden. Je beschermt namelijk jezelf en je medewerkers tegen juridische aansprakelijkheid. En ook niet onbelangrijk: je haalt er meestal ook sneller nieuwe opdrachten mee binnen.

Wat dekt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is dus een vangnet voor jouw bedrijf tegen financiële schadeclaims van anderen, zoals klanten of opdrachtgevers, als gevolg van fouten in jouw werk of dat van je medewerkers. Denk hierbij aan berekeningsfouten of verkeerd advies. Ook het verlies, de vernietiging of beschadiging van fysieke of digitale gegevens vallen hieronder. Wanneer je een aansprakelijkheidsclaim van een klant ontvangt, staan juridische experts en advocaten voor je klaar om jouw belangen te verdedigen, als je wordt beschuldigd van financieel verlies.

Let op: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt alleen vermogensschade. Voor het vergoeden van schade aan eigendommen of letselschade heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig.

Waardevol verzekeringscertificaat

Bij de meeste verzekeraars krijg je bij het afsluiten van een BAV een verzekeringscertificaat. Dit certificaat is vooral bedoeld om aan je opdrachtgevers te laten zien dat je jouw werk serieus neemt en eventuele financiële schade gedekt is. Ook geeft een dergelijk certificaat potentiële klanten meer vertrouwen om met jou in zee te gaan.

2 gedachten over “Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: noodzaak en kosten uitgelegd”

 1. Ik wil een samen met een partner een architectenbureau opstarten. Op dit moment hebben wij nog geen opdrachten, dus geen omzet.
  Wij gaan ervan uit dat we binnen afzienbare meer of minder grote opdrachten zullen verwerven. Welke beroepsaansprakelijkheidsverzekering kunt U mij adviseren?
  Met vriendeliike groet,
  Ad van Eijck

  Beantwoorden
 2. Geachte heer/mevrouw,

  Graag willen wij voor ons bedrijf een beroepsaansprakelijkheidsverzekring en rechtsbijstandsverzekering willen sluiten.
  Graag een offerte welke verzekering het voordeligst is.

  Mvg,

  ACM Incasso

  Beantwoorden

Plaats een reactie