Home / Blog / De risico’s van een budgetpolis met een goedkope premie

De risico’s van een budgetpolis met een goedkope premie

De decembermaand biedt consumenten de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekering, iets waar steeds meer mensen gebruik van maken. Dit jaar is het mogelijk om flink op de premie te besparen, al waarschuwen de ziekenhuizen in Noord-Holland voor de budgetpolis. De consument betaalt een lage premie, maar dient aan de andere kant rekening te houden met een beperkte keuzevrijheid. In bepaalde gevallen is er geen sprake van een volledige vergoeding. De consument is zelf verantwoordelijk voor de consequenties van een goedkopere zorgpolis.

Beperkte keuze

De budgetpolis vraagt een lagere premie van consumenten op basis van het aantal contracten met de verschillende ziekenhuizen en andere zorgverleners. De ziekenhuizen in Noord-Holland waarschuwen consumenten voor deze polissen. Het kan voorkomen dat een ziekenhuis in de buurt niet langer tot de mogelijkheden behoort, omdat er geen sprake is van een contract met de zorgverzekeraar. Consumenten dienen zelf na te gaan of ze een korting op de premie willen, in ruil voor een beperking in de keuzevrijheid. Artsen sturen op basis van medische noodzaak patiënten door naar een behandelaar, zonder rekening te houden met vergoedingen van verzekeraars.

Geen volledige vergoeding

Op het moment dat consumenten gebruik maken van een behandeling in een ziekenhuis die geen samenwerking heeft met de zorgverzekeraar, dan is de kans groot dat er een percentage van de kosten betaald moet worden uit eigen portemonnee. De ziekenhuizen vrezen dat veel consumenten hier onvoldoende van op de hoogte zijn, en voor verrassingen komen te staan op het moment dat ze daadwerkelijk zorg nodig hebben. De ziekenhuizen roepen de verzekeraars dan ook op tot volledige transparantie, en consumenten uitgebreid voor te lichten over de beperkingen van een budgetpolis. Uiteindelijk zijn consumenten zelf verantwoordelijk voor de keuze die ze maken, uit een zeer uitgebreid aanbod van zorgverzekeringen met gevarieerde voorwaarden en tarieven.

Plaats een reactie