Home / Huisdierenverzekering / Tot welke leeftijd kun je een kat of hond verzekeren?
Klein katje

Tot welke leeftijd kun je een kat of hond verzekeren?

De meeste aanbieders van dierenverzekeringen hanteren een leeftijdsgrens van 7 tot 8 jaar voor nieuw aangemelde honden of katten. We leggen je uit waarom verzekeraars met dergelijke leeftijdsgrenzen werken en wat de mogelijkheden voor het verzekeren van een oudere hond of kat.

Leeftijdsgrenzen bij dierenverzekeringen

Enkele grote verzekeraars bieden dierenverzekeringen aan en hanteren verschillende leeftijdsgrenzen voor honden en katten. Vooral rond de leeftijd van 7 tot 8 jaar nemen de mogelijkheden af. Dit zijn de actuele leeftijdsgrenzen per verzekeraar:

VerzekeraarLeeftijdsgrens
InSharedTot 6 jaar
OHRATot 7 jaar
PetSecurTot 7 jaar
UnivéTot 8 jaar
FigoGeen leeftijdsgrens

De meeste verzekeraars kennen geen ondergrens voor de leeftijd om een puppy of kitten te verzekeren. Alleen Figo verzekert je hond of kat pas vanaf 7 weken oud. Hoe jonger je hond of kat, hoe kleiner de kans dat er al een bestaande aandoening is die de verzekering niet dekt. De maandpremie voor jonge dieren is daardoor aanzienlijk lager.

Oudere hond of kat verzekeren

Heb je een hond of kat die ouder is dan acht jaar? Juist dan wordt een dierenverzekering van groot belang. De kans op medische problemen neemt namelijk net zoals bij mensen met de leeftijd toe. Dit weten verzekeraars ook en daarom is het bij veel aanbieders niet mogelijk om honden of katten van 7 jaar of ouder te verzekeren. Gelukkig vormt Figo in Nederland de uitzondering en hanteren ze geen leeftijdsgrens.

Wel is het belangrijk om extra goed op te letten bij het afsluiten van een verzekering voor een oudere hond of kat. Het grotere risico op gezondheidsproblemen en de bijbehorende dierenartskosten vertalen zich naar een hogere maandpremie. Kijk daarom goed naar het eigen risico, de vergoedingen (meestal een percentage van de gemaakte kosten) en de dekkingen. Overleg eventueel met je dierenarts over veelvoorkomende problemen bij het ras van jouw hond of kat, zodat je de best passende dekking kiest.

In ieder geval is het verzekeren van je hond of kat bijna altijd rendabel, ook als deze al op leeftijd is. Elke huisdiereigenaar krijgt vroeg of laat te maken met onverwachte dierenartskosten. Zonder verzekering betaal je alles zelf. Wanneer de kosten hoog uitvallen, geeft een dierenverzekering je de financiële ruimte om je hond of kat de beste zorg te bieden.

Wachttijd

De meeste dierenverzekeringen hanteren een wachttijd van 30 dagen voordat de dekking actief wordt, meestal met uitzondering van kosten als gevolg van een ongeval. Alleen PetSecur kent geen wachttijd, behalve voor sommige chirurgische ingrepen en aandoeningen aan kruisbanden. Hiervoor geldt een wachttijd van 2 maanden. Wacht dus niet te lang met het afsluiten van een dierenverzekering.

Overstappen naar een andere verzekeraar

Heb je al een dierenverzekering voor een hond of kat ouder dan 7 jaar? Dan is het overstappen van naar een andere verzekeraar vaak niet mogelijk, zonder dat je belangrijke dekkingen verliest. Bij veel dierenverzekeringen kun je wel extra dekkingen of een uitgebreider pakket kiezen, die ook ouderdomsgerelateerde aandoeningen en de behandeling daarvan (deels) vergoeden. Sommige uitgebreide dierenverzekeringen dekken zelfs chemo- en radiotherapie als dat nodig mocht zijn. Overstappen naar Figo kan wel altijd, omdat ze geen leeftijdsgrens hanteren.

Een verzekering voor je hond of kat geeft veel gemoedsrust. Vanwege de grote verschillen tussen verzekeraars, raden we je aan om de premies en dekkingen goed met elkaar te vergelijken. Vergelijk alle dierenverzekeringen via onze eigen tool en bekijk gedetailleerde informatie per aanbieder.

Het nut van een dierenverzekering

Veel huisdieren krijgen naarmate ze ouder worden last van gezondheidsproblemen, zoals aandoeningen aan de gewrichten of ziektes. Ook terugkerende kosten voor jaarlijkse controles, inentingen en andere behandelingen vormen een aanzienlijke kostenpost. Rekening houden met terugkerende kosten is meestal geen probleem, maar bij een ongeval, ziekte of voedselvergiftiging lopen onverwachte medische kosten meestal snel op. In dat geval dekt een dierenverzekering voor honden of katten het grootste deel hiervan.