Home / Blog / Tips voor het verzekeren van een tweedehands fiets

Tips voor het verzekeren van een tweedehands fiets

Onze trouwe tweewieler is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Of je nu de fiets pakt naar je werk, school, sportclub of gewoon voor recreatief gebruik. Ook tweedehands fietsen zijn erg populair. Als het een dure is, bijvoorbeeld een e-bike, dan is raadzaam om een fietsverzekering af te sluiten. Maar hoe kun je een tweedehands fiets het beste verzekeren?

Roze fiets aan een gracht in een stad

Is het mogelijk om een tweedehands fiets te verzekeren?

Je kunt met een gerust hart een duurdere tweedehands fiets aanschaffen, want bij bijna alle verzekeraars in Nederland is het mogelijk om je tweedehands fiets te verzekeren tegen schade en diefstal.

Waarom zou je je fiets verzekeren die je niet nieuw hebt gekocht? Tweedehands fietsen kunnen nog steeds flink aan de prijs zijn, denk vooral aan elektrische modellen. Dit maakt ze een aantrekkelijk voor dieven om ze te stelen. Een fietsverzekering kan daarom nuttig zijn om je te beschermen tegen deze onverwachte kosten.

Hoe wordt de waarde van je tweedehands fiets bepaald?

Er zijn twee manieren waarop de waarde van je tweedehands fiets wordt bepaald. Bij de eerste werkwijze wordt eerst door de verzekeraar een taxatie gemaakt. Op basis van deze taxatie, dus hoeveel die nog waarde is, wordt de hoogte van de premie bepaald. Wordt je fiets voor € 700,- verzekerd, dan kun je bij schade of diefstal tot € 700,- terugkrijgen. Een voorbeeld van een verzekeraar die deze werkwijze hanteert, is Enra.

Verzekeren op basis van aanschafprijs

Bij de tweede werkwijze wordt de fiets verzekerd aan de hand van de aanschafprijs. Als jij je fiets koopt voor € 300,-, dan krijg je maximaal € 300,- terug als er iets gebeurt. Bij deze vorm is een nota of een bewijs van betaling verplicht. Voorbeelden van verzekeraars die deze werkwijze hanteren zijn:

  • ANWB
  • Unigarant
  • Hema
  • Univé

Hoe sluit je de fietsverzekering af?

Een verzekeraar zal je eerst vragen om informatie over je fiets, zoals het merk en de waarde. De verzekeraar heeft verder je persoonlijke gegevens, zoals je naam, adres en geboortedatum nodig voor het berekenen van je maandelijkse premie. Je ontvangt de polis via de mail als je daadwerkelijk de verzekering online hebt afgesloten.

Bij deze verzekeraars is het mogelijk om je tweedehands fiets zowel op basis van de taxatie als de aanschafprijs te verzekeren, de keuze is aan jou.

  • Allianz Global
  • Assistance/FietsNed
  • Kingpolis

Het is dus bijna bij alle verzekeraars in Nederland mogelijk om je tweedehands fiets te verzekeren. De keuze is aan jou of je kiest voor een fietsverzekering op basis van taxatie of op basis van de aanschafprijs. Gebruik onze handige fietsverzekeringvergelijker om de premies uit te rekenen van alle verzekeraars in één keer.

Plaats een reactie