Home / Blog / Tips voor het kiezen van een tweedehands fietsverzekering

Tips voor het kiezen van een tweedehands fietsverzekering

Onze trouwe tweewieler is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Of je nou de fiets pakt naar je werk, school, sportclub of gewoon voor recreatief gebruik, het is altijd fijn om een goede fiets te hebben. Ook tweedehands fietsen zijn erg populair. Als het een dure is, dan kun je een fietsverzekering afsluiten. Maar hoe kun je een tweedehands fiets het beste verzekeren?

Is het mogelijk om een tweedehands fiets te verzekeren?

Je kunt met een gerust hart een tweedehands fiets aanschaffen, want bij bijna alle verzekeraars in Nederland is het mogelijk om je tweedehands fiets te verzekeren tegen schade en diefstal. Verzekeraars hebben twee verschillende werkwijzen bij een fietsverzekering van een tweedehands fiets.

Waarom is een fietsverzekering voor een tweedehands fiets belangrijk? Tweedehands fietsen zijn vaak minder goed beveiligd dan nieuwere fietsen. Dit maakt ze een aantrekkelijk voor dieven om ze te stelen. Een fietsverzekering kan daarom nuttig zijn om je te beschermen tegen deze onverwachte kosten.

Hoe wordt de waarde van je tweedehands fiets bepaald?

Bij de eerste werkwijze wordt soms jouw tweedehands fiets eerst door de verzekeraar getaxeerd. Op basis van deze taxatie, dus hoeveel die nog waarde is, wordt de fiets verzekerd. Wordt je fiets voor € 700,- verzekerd, dan kun je bij schade of diefstal tot € 700,- terugkrijgen. Een voorbeeld van een verzekeraar die deze werkwijze hanteert, is Enra.

Verzekeren op basis van aanschafprijs

Bij de tweede werkwijze wordt de fiets verzekerd aan de hand van de aanschafprijs. Als jij je fiets koopt voor € 300,-, dan krijg je maximaal € 300,- terug als er iets gebeurt. Bij deze vorm is een nota of een bewijs van betaling verplicht. Voorbeelden van verzekeraars die deze werkwijze hanteren zijn:

  • ANWB
  • Unigarant
  • Hema
  • Univé

Hoe sluit je een tweedehands fietsverzekering af?

Een verzekeraar zal je eerst vragen om informatie over je fiets, zoals het merk en de waarde. De verzekeraar heeft verder je persoonlijke gegevens, zoals je naam, adres en geboortedatum nodig voor het berekenen van je maandelijkse premie. Je ziet daarna de prijs per maand. Je ontvangt de polis via de mail als je daadwerkelijk de verzekering hebt afgesloten.

Bij deze verzekeraars is het mogelijk om je tweedehands fiets zowel op basis van de taxatie als de aanschafprijs te verzekeren. Bij deze verzekeraars is de keuze aan jou. Gebruik onze handige vergelijker voor fietsverzekering om de premies uit te rekenen van alle verzekeraars.

  • Allianz Global
  • Assistance/FietsNed
  • Kingpolis

Het is dus bijna bij alle verzekeraars in Nederland mogelijk om je tweedehands fiets te verzekeren. De keuze is aan jou of je kiest voor een fietsverzekering op basis van taxatie of op basis van de aanschafprijs.

Plaats een reactie