Home / Fietsverzekering / Is een verzekering voor mijn fiets goedkoper met een Anti-Diefstal Chip?
antidiefstalchip verzekering

Is een verzekering voor mijn fiets goedkoper met een Anti-Diefstal Chip?

Bent u van plan om een verzekering voor uw fiets af te sluiten zodat u zelf niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan op het moment dat uw fiets gestolen wordt? Houd er rekening mee dat u er zelf voor dient te zorgen dat u uw fiets goed op slot kunt zetten met bijvoorbeeld een ART-goedgekeurd slot. Daarnaast is het verstandig om na te denken over een Anti Diefstal Chip (ADC). In een aantal van de gevallen betaalt u een lagere premie voor uw fietsverzekering indien er zo’n chip aanwezig is in uw slot.

Wat is de ADC?

De Anti Diefstal Chip zorgt ervoor dat het slot op uw fiets een uniek nummer heeft, dat bekend is bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Sinds 2008 zijn alle Nederlandse politiekorpsen aangesloten op een landelijk fietsdiefstalregister, waardoor men uw fiets in potentie gemakkelijk terug moet kunnen vinden. Het is bovendien mogelijk om zelf na te gaan of een bepaalde fiets als ‘gestolen’ geregistreerd staat. U kunt daar het nummer van de ADC voor gebruiken, waardoor het een interessant wapen is tegen de diefstal van fietsen zoals die in Nederland plaatsvindt.

Chip in het slot

Het nadeel van de Anti Diefstal Chip is dat men deze over het algemeen in het slot aanbrengt. Het was Batavus die daar in Nederland het eerst mee van start ging. Vervolgens zijn ook andere Nederlandse fabrikanten de chips toe gaan passen en u kunt er met een nieuwe fiets op rekenen dat de chip aanwezig zal zijn. Men brengt de chip in het slot aan, waardoor niet alle verzekeraars dit de meest praktische toepassing vinden. Op het moment dat iemand uw fiets ontvreemdt is de kans namelijk groot dat het slot er als eerste afgehaald zal worden.

Chip in het frame

Batavus is om die reden gestart met de Anti Diefstal Chip in het frame. Tot nu toe doet men dit alleen in de aluminium frames. Ook hier zit een nadeel aan, aangezien het met een bezemsteel mogelijk is om de chip eenvoudig te vernietigen en er daarmee voor te zorgen dat de diefstal moeilijker op te merken is. Enkele verzekeraars brengen u een lagere premie in rekening indien u gebruik maakt van een Anti Diefstal Chip. Houd er echter rekening mee dat dit bij een aantal andere verzekeraars niet langer het geval is, waardoor u daar gewoon de reguliere premie voor uw fietsverzekering betaalt.