Home / Gelijkblijvende of dalende uitkering overlijdensrisicoverzekering?

Heeft u een overlijdensrisicoverzekering? Dan verzekert u zich tegen (een deel van) de hypotheekschuld voor het geval dat uw partner komt te overlijden. U zorgt ervoor dat u de kosten voor uw hypotheek kunt blijven betalen, ook op het moment dat u er alleen voor komt te staan. Het is niet nodig om de verzekering tijdens de gehele looptijd tegen hetzelfde bedrag af te sluiten bij aflossing van de hypotheek. Ook indien u verwacht meer inkomen te vergaren is het verstandig om na te denken over een dalende uitkering van de overlijdensrisicoverzekering.

Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Wilt u het gedekte bedrag tijdens de gehele looptijd gelijk houden, bijvoorbeeld omdat uw hypotheekschuld gelijk zal blijven zonder aflossingen? Kies dan voor een gelijkblijvende uitkering bij overlijdensrisicoverzekering zodat u in jaar 1 net zoveel uitgekeerd zal krijgen als in jaar 30 op het moment dat uw partner komt te overlijden. Houd er rekening mee dat uw inkomenspositie tijdens deze periode kan veranderen, waardoor een dergelijke dekking wellicht niet nodig is. Bovendien dient u rekening te houden met eventuele aflossingen, aangezien de dekking dan ook lager mag zijn.

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Heeft u een annuïtaire hypotheek afgesloten? Dan is het verstandig om ook op zoek te gaan naar een annuïtair dalende uitkering van de overlijdensrisicoverzekering. U kunt zelf het percentage bepalen waarmee de uitkering ieder jaar af zal nemen. Over het algemeen kiest men een percentage tussen de 4 en 8. Een annuïtair dalende uitkering van de overlijdensrisicoverzekering zal tijdens de eerste jaren nog niet zo hard dalen, maar zal vervolgens harder teruglopen. Probeer de dekking zoveel mogelijk in overeenstemming te brengen met de aflossingen die u doet, zodat de hoogte van de hypotheek goed past bij de dekking van de verzekering.

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Het is verstandig om een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek waar u zelf aflossingen op doet. Dit wordt ook wel de evenredig dalende overlijdensrisicoverzekering genoemd aangezien de dekking ieder jaar met een vast bedrag af zal nemen, om uiteindelijk uit te komen op €0. Heeft u bijvoorbeeld een hypotheek van €210.000 met een looptijd van 30 jaar? Dan zal de verzekerde waarde ieder jaar met €7.000 afnemen waardoor de uitkering na 10 jaar nog €140.000 bedraagt. De premie wordt op die manier ook ieder jaar wat lager.