Home / Blog / Hoe vul ik een schadeformulier in?

Hoe vul ik een schadeformulier in?

Als je te maken hebt met een schade is het verstandig om zo snel mogelijk het schadeformulier (Aanrijdingsformulier) in te vullen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Betrokken raken bij een schadegeval is nooit leuk. Toch is belangrijk om kort nadat de schade is ontstaan het schadeformulier in te vullen. Het europees schadeformulier (PDF) bestaat uit zo’n 15 delen en dient naar waarheid ingevuld te worden. Online invullen kan ook via mobielschademelden.nl

Stap 1: Datum en tijd

Vul bij stap 1 de datum en tijd in waarop het ongeval heeft plaatsgevonden. Is het tijdstip niet bekend (omdat de schade door onbekenden is aangebracht bijvoorbeeld), vul dan de tijd in waarop het voertuig voor het laatst onbeschadigd is gezien.

Stap 2: Locatie

Waar heeft het ongeval plaatsgevonden? Vul het land, plaats en straat in (indien bekend uiteraard). Gaat het om een schade op de snelweg, geef dan het hectometerpaalnummer op.

Stap 3: Gewonden

Zijn er gewonden? In dat geval dien je bij deze stap “Ja” aan te kruisen op het schadeformulier.

Stap 4: Materiële schade, andere voertuigen dan A en B

Als er meer dan 2 voertuigen betrokken zijn, kruis dan “Ja” aan.

Stap 5: Getuigen en voertuiginformatie

Zijn er getuigen die het ongeval hebben zien gebeuren? Bij deze stap kun je hun naam, telefoonnummer en adres opgeven. Verder kun je bij deze stap aangeven van wie voertuig A en B is. Bepaal met de tegenpartij of jij voertuig A of B bent. Het is belangrijk om dit consequent in te vullen op het schadeformulier.

Stap 6: Verzekeringnemer / verzekerde

Vul hier de gegevens van de verzekeringnemer van het voertuig in. Dit is dus niet altijd de bestuurder die betrokken is geraakt bij het ongeval. De verzekering kan namelijk op naam van iemand anders staan.

Stap 7: Voertuig

Vul hier gegevens over het voertuig in. Denk aan het merk, type, het kenteken en het land van registratie.

Stap 8: Verzekeringsmaatschappij

Vul hier gegevens van de verzekeringmaatschappij in. Belangrijk hierbij is de naam van de verzekeraar, het polis nummer en het type verzekering.

Stap 9: Bestuurder

Bij stap 9 worden de gegevens van de bestuurder ingevuld. Denk hierbij aan de NAW gegevens, telefoonnummer en e-mailadres. Daarnaast geef je het rijbewijsnummer en de rijbewijs categorie op.

Stap 10: Waar is het voertuig geraakt?

Door middel van een pijl kun je tekenen waar het voertuig met de schade als eerste is geraakt.

Stap 11: Zichtbare schade voertuig A

Vul kort in wat voor schade voertuig A heeft opgelopen.

Stap 12: Aanvullende vragen

Bij stap 12 kun je de vakjes aankruisen die van toepassing zijn op jouw voertuig.

Stap 13: Schets van de situatie

Maak een schets van de aanrijding. Probeer een duidelijk tekening te maken, met bijvoorbeeld verkeersboren, straatnamen etc.

Stap 14: Opmerkingen

Zijn er nog andere, belangrijke zaken die je wilt vermelden? Dan kun je dat doen bij stap 14. Daar is ruimte voor extra opmerkingen die van belang zijn.

Stap 15: Handtekeningen

Als beide partijen het eens zijn met de inhoud van het ingevulde schadeformulier, dan kan bij stap 15 door beide partijen een handtekening worden gezet. Ben je het niet eens met bepaalde ingevulde punten, zet dan geen handtekening!

Plaats een reactie