Home / Hoe zit het met belasting en overlijdensrisicoverzekering?

Hoe zit het met belasting en overlijdensrisicoverzekering?

Heeft u een overlijdensrisicoverzekering? Houd dan rekening met de fiscale regels die er gelden, zodat u hier op de juiste manier mee om kunt gaan. Als gehuwden kunt u rekenen op een hoge vrijstelling van erfbelasting, waardoor u daar niet mee te maken krijgt op het moment dat de ander komt te overlijden. Woont u samen of bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Dan is het van belang goed op de voorwaarden van de overlijdensrisicoverzekering te letten. Houd er bovendien rekening mee dat u de betaalde premies niet af kunt trekken van uw inkomen.

Hoge vrijstelling voor gehuwden

Bent u in gemeenschap van goederen gehuwd? Dan is er automatisch sprake van een hoge vrijstelling voor de erfbelasting, waardoor u daar over het algemeen niet mee te maken zal krijgen. Indien uw partner komt te overlijden zal men u de waarde van de overlijdensrisicoverzekering uitkeren, zodat u een groot deel van de hypotheek af kunt lossen en u daar geen rente meer over hoeft te betalen. Deze vrijstelling bedraagt €616.880 (bedrag in 2013), waardoor u zich daar over het algemeen geen zorgen over hoeft te maken. Komt het bedrag dat vrijkomt hoger uit? Dan dient u daar erfbelasting over te betalen.

Kruislings sluiten en erfbelasting

Woont u samen of bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Dan is het van belang om tijdens het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering goed op de voorwaarden van de verzekering te letten. Zorg ervoor dat men deze ‘kruislings sluit’, waardoor u een verzekering op het overlijden van uw partner heeft en uw partner dat vice versa heeft. Door dit in de voorwaarden vast te laten leggen kunt u de erfbelasting omzeilen. Komt een van de beiden te overlijden? Dan wordt de waarde netjes uitgekeerd en kunt u dit bedrag geheel gebruiken om (een deel van) de hypotheek af te lossen.

Geen aftrekpost

Indien u een overlijdensrisicoverzekering heeft betaalt u daar premie voor, naast eventuele kosten die u maakt voor de bemiddeling. Houd er rekening mee dat u deze kosten niet af kunt trekken voor de inkomstenbelasting, anders dan bijvoorbeeld de rente die u betaalt over de hypotheeklening die u bent aangegaan. U dient deze kosten zelf te betalen, aangezien de fiscus u daarin niet tegemoet zal komen. Het is bovendien van belang om rekening te houden met de Belastingdienst, op het moment dat de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering ten gunste komt van uw kinderen, aangezien het vrijgestelde bedrag dan maar €19.535 (2013) bedraagt.