Home / Blog / Hoe zit het met de fietsverzekering bij een fietsabonnement?

Hoe zit het met de fietsverzekering bij een fietsabonnement?

In en rondom grote steden is het tegenwoordig mogelijk om een fietsabonnement af te sluiten bij diverse ondernemingen. Zo is de ov-fiets verkrijgbaar, maar is er ook een programma dat Swapfiets heet krijgt de nodige aandacht. Voornamelijk studenten en young professionals vinden het aantrekkelijk om een fietsabonnement af te sluiten en dit heeft te maken met de flexibiliteit.

Verzekerd door uitgever

Indien u van plan bent om een fietsabonnement af te sluiten in de Randstad (want enkel hier is het mogelijk om een fiets abonnement te krijgen) is het goed om de uitgevers van deelfietsen met elkaar te vergelijken. Bij Swapfiets is de fiets bijvoorbeeld verzekerd tegen schade en zij komen de fiets binnen 12 uur na het melden van een schadegeval inwisselen voor een goed werkende fiets. Dit brengt voor de eindgebruiker geen extra kosten met zich mee en de kosten van een fietsverzekering zullen hierdoor dus nihil blijven.

Bij de ov-fiets is schade aan de fiets voor de organisatie zelf indien er geen sprake is van onzorgvuldig gebruik. In dit laatste geval zal de gebruiker van de fiets aansprakelijk worden gesteld voor de gemaakte schade. De ov-fiets wordt bij afgifte voorzien van anti-lekbanden, maar het is natuurlijk goed mogelijk dat een band alsnog lek raakt. In dat geval moet u langs de verhuurlocatie om de band kosteloos te laten plakken.

Eigen risico rondom fiets abonnement

Wanneer een fiets die eigendom is van Swapfiets wordt gestolen zal er allereerst €40,- eigen risico betaald moeten worden door de abonnementhouder. De overige kosten zijn voor rekening van de uitgever van de abonnementsfiets. Bij diefstal van een ov-fiets zal de houder van de gekoppelde ov-chipkaart allereerst €50,- eigen risico moeten betalen alvorens er een nieuwe ov-fiets wordt versterkt.

Bij schadegevallen welke niet zijn veroorzaakt door de eindgebruiker zijn alle herstelkosten voor de verhuurder. Bij onrechtmatig gebruik van de fiets zullen de kosten worden verhaald op de eindgebruiker van de abonnementsfiets.

Gebruik van fietsabonnement

Bent u van plan om een fietsabonnement af te sluiten? Dan is het verstandig om allereerst weet te krijgen van de voorwaarden die gesteld worden aan het gebruik van een fietsabonnement.

Bij het afsluiten van een abonnement bij Swapfiets wordt de fiets afgeleverd op een gewenste locatie. De Swapfiets is op dit moment in de grotere steden van Nederland te verkrijgen tegen een maandelijks tarief van €15,-.

Het ligt wel wat anders bij een ov-fiets, want hier wordt per 24 uur afgerekend door de fietser. Dit kost €3,85 per 24 uur en u kunt voor maximaal 72 uur de fiets in bezit hebben. Na deze 72 uur moet de fiets op de verhuurlocatie worden gebracht door de huurder of een derde. Dit nieuwe betalingsmodel heeft ervoor gezorgd dat het gebruik van de ov-fiets nog intensiever is geworden in vergelijking met de maandelijkse abonnementsvorm wat voorheen gebruikelijk was.

Plaats een reactie