Home / Blog / Inboedelverzekering: Schade door eigen schuld! Wat nu?

Inboedelverzekering: Schade door eigen schuld! Wat nu?

De inboedelverzekering is voor bijna iedereen een belangrijke verzekering en wordt daarom door bijna alle verzekeraars aangeboden. Met een inboedelverzekering kun je de spullen in je woning verzekeren tegen schade en diefstal. Het gaat hierbij om spullen als een laptop of een mobiele telefoon. Voor zaken die vastzitten aan de woning is de opstalverzekering.

Veel mensen weten dat een inboedelverzekering vergoedt bij schade. Of ook schade door eigen toedoen wordt gedekt is echter een veelgestelde vraag. Daarom zullen we deze interessante vraag in deze blog beantwoorden.

Wordt schade door eigen schuld gedekt?

Niet iedere inboedelverzekering biedt ook dekking voor schade die je zelf aan je eigen spullen veroorzaakt. Vaak valt schade door eigen toedoen niet onder de standaarddekking. Een uitgebreidere dekking is dan nodig om deze schade wel vergoed te kunnen krijgen. Veel verzekeringen hebben drie verschillende soorten dekkingen: uitgebreid, extra uitgebreid en allrisk.

Wanneer je kiest voor een allrisk dekking is schade door eigen schuld bijna altijd meeverzekerd. Bij de andere varianten verschilt dit per verzekeraar. Het is daarom aan te raden om voor het afsluiten van een dergelijke verzekering de verschillende opties met elkaar te vergelijken. Lees ook goed de polisvoorwaarden van een verzekering, zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Voorbeeld: thee over laptop

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Bijvoorbeeld wanneer je thee hebt gezet en op de bank met een kop thee op het punt staat om verder te kijken naar een serie op Netflix. Plots laat je de hete thee over je laptop heen vallen, die het vervolgens niet meer doet. Geen serie meer en hopen dat de schade wordt gedekt door de inboedelverzekering.

Wanneer je dit soort situaties wilt voorkomen kun je het beste kiezen voor een inboedelverzekering met allrisk dekking. Door deze dekking ben je ook verzekerd voor schade die je zelf veroorzaakt aan je eigen spullen. Dit ongelukje is daar een voorbeeld van.

Er zijn uiteraard wel uitzonderingen, deze staan altijd vermeld in de polisvoorwaarden. Zo keert de verzekering niet uit wanneer de schade is veroorzaakt met opzet of er sprake is van grove nalatigheid. Wanneer jij schade veroorzaakt aan de spullen van een ander ben je hiervoor verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering.

Houten huizen

Wat valt nog meer onder de dekking?

De inboedelverzekering vergoedt schade en diefstal van spullen in en om je woning. Het gaat hierbij nadrukkelijk om spullen die je makkelijk mee zou kunnen nemen wanneer je gaat verhuizen. Denk aan een laptop, de televisie of een surfplank. Met de basisdekking verzeker je jezelf onder meer voor brand- en waterschade en diefstal en vandalisme. Deze dekking kan per verzekeraar verschillen. Dit geldt ook voor de mogelijkheden voor een uitgebreidere dekking.

Wordt schade door je eigen kind vergoed?

Wanneer je kinderen heeft kan het altijd gebeuren dat je kind per ongeluk schade maakt aan iets in of om je woning. Dit wordt gedekt door de inboedelverzekering, maar kent wel veel haken en ogen. Zo moet het om een ongelukje gaan en de oorzaak moet onder de dekking vallen. De factor ‘nalatigheid’ speelt daarbij een rol. Had je het als volwassene kunnen/moeten voorkomen? Dan keert de verzekeraar niet uit.

Schade die je kind maakt aan de eigendommen van een ander, bijvoorbeeld wanneer tijdens het voetballen per ongeluk een bal door een ruit wordt getrapt, valt onder de aansprakelijkheidsverzekering.

Huizen op een tafel met sleutels ernaast

Wanneer heb ik een inboedelverzekering nodig?

Hoewel een inboedelverzekering in Nederland niet verplicht is, raden wij mensen wel altijd aan om deze verzekering af te sluiten. Niets voor niets hebben bijna alle Nederlanders een inboedelverzekering. We raden deze verzekering dus altijd aan, maar zeker wanneer je bijvoorbeeld gaat verhuizen. Je spullen zijn dan extra kwetsbaar.

Inboedelverzekeringen vergelijken

Een inboedelverzekering is zoals eerder al geschreven een belangrijke verzekering die (volgens ons) door iedereen afgesloten zou moeten worden. Alle verzekeraars bieden een inboedelverzekering aan, dus er valt veel te vergelijken. Kijk bij het vergelijken van inboedelverzekeringen naar de polisvoorwaarden, dekking en de verschillende prijzen.

Hulp nodig of vragen, neem gerust contact met ons op.

Plaats een reactie