Home / Inboedelverzekering / Hoe werkt de inboedelwaardemeter?
Inboedel met twee stoelen

Hoe werkt de inboedelwaardemeter?

Heeft uw verzekeraar een inboedelwaardemeter en bent u benieuwd hoe u daar gebruik van kunt maken, of bent u op zoek naar een nieuwe verzekeraar? Het is bij het afsluiten van een inboedelverzekering van belang dat de verzekerde waarde goed overeenkomt met de daadwerkelijke waarde van de spullen die u heeft staan. Is dit niet het geval? Dan bent u onder- of over verzekerd.

De waarde van de inboedel

U kunt de waarde van uw inboedel bepalen door na te gaan wat u aan meubels, apparatuur en overige spullen hebt staan. Tel de totale waarde bij elkaar op, om tot de waarde van uw inboedel te komen. Dit kan een behoorlijke klus zijn, waardoor veel verzekeraars gebruik maken van een inboedelwaardemeter. Dat neemt niet weg dat u altijd zelf verantwoordelijk bent en blijft voor het bedrag dat u verzekert, dus kijk kritisch naar de waarde die deze meter aangeeft.

Maak gebruik van de inboedelwaardemeter

De inboedelwaardemeter maakt gebruik van een aantal aannames, om op die manier de waarde te berekenen. Geef bijvoorbeeld aan wat de leeftijd van de hoofdkostwinnaar is, wat de omvang van het woonoppervlakte is en wat de hoogte van het netto maandinkomen is. Dit zijn elementen die men kan gebruiken om de waarde van uw inboedel in te schatten. Houd er rekening mee dat het slechts een advies is dat men u geeft. Het is bovendien verstandig om de inboedelwaardemeter iedere vijf jaar een keer toe te passen, zodat u de verzekerde waarde met de juiste bedragen aan kunt passen.

Risico op onderverzekering

Zorg ervoor dat u in ieder geval niet onderverzekerd bent, aangezien men dan niet de volledige kosten van een schade uit zal keren. Bent u bijvoorbeeld voor €50.000 verzekerd, terwijl de waarde van uw inboedel €75.000 bedraagt? Dan krijgt u 2/3e van het schadebedrag uitgekeerd, ook wanneer uw schade bijvoorbeeld maar €9.000 bedraagt. Men zal u dan €6.000 uitkeren, zodat u de overige €3.000 zelf dient te betalen. Zorg er met de inboedelwaardemeter voor dat u zich tegen de juiste waarde verzekerd, zodat u de volledige kosten kunt laten vergoeden op het moment dat u te maken krijgt met schade.