Home / Motorverzekering / Is de schadeverzekering opzittenden zinvol bij een motorverzekering?
Motor met opzittende

Is de schadeverzekering opzittenden zinvol bij een motorverzekering?

De motorverzekering kunt u uitbreiden met een aantal verschillende modules. Denk hierbij aan rechtsbijstandsdekkingen, maar ook aan een verzekering voor opzittenden. Gaat u vaak samen op pad met de motor en neemt u geregeld iemand mee? Dan is het verstandig om na te denken over een schadeverzekeringen opzittenden. Houd er rekening mee dat dit wat anders is dan de ongevallen opzittenden verzekering. Net als binnen de autoverzekering zijn dit twee verschillende modules die op een verschillende manier werken.

Ongevallen opzittenden verzekering

De ongevallen opzittenden verzekering binnen de motorverzekering kennen we ook wel als OOV. Dit is een verzekering die een vooraf bepaald bedrag uit zal keren op het moment dat er sprake is van overlijden van een opzittende of bij een ongeval met een blijvende invaliditeit. Uiteraard dient dit het gevolg te zijn van een ongeval met de verzekerde motor. De verzekeraar kijkt bij de uitkering niet naar de daadwerkelijke schade, waardoor de uitkering te hoog of te laag uit kan vallen. In veel van de gevallen zal men een bedrag tussen de €5.000 – €15.000 uitkeren bij overlijden, of €10.000 – €35.000 bij blijvende invaliditeit.

Schadeverzekering opzittenden

Daarnaast heeft u de mogelijkheid om een SVO af te sluiten, de schadeverzekering opzittenden. In tegenstelling tot de OOV is dit een dekking die wel kijkt naar de schade. De motorverzekeraar verzorgt een uitkering die wordt vaststelt op basis van een eventuele inkomstenderving, huishoudelijke hulp, medische kosten, smartengeld, uitvaartkosten en bijvoorbeeld de vervoerskosten. Het verzekerde bedrag is over het algemeen een stuk hoger dan bij de OOV. Bovendien zal de verzekeraar uitkeren, onafhankelijk van de schuldvraag met betrekking tot een ongeval.
De dekking van de SVO vertoont overlap met zowel de reguliere WA verzekering die u voor uw motor afsluit en de zorgverzekering van de opzittende. Ga goed na in hoeverre de SVO een toegevoegde waarde is.

Nut van ongevallen opzittenden verzekering

Bent u als bestuurder zelf schuldig aan een ongeval, of valt er geen schuldige aan te wijzen? Dan zal de WA verzekering niet uitkeren en worden kosten van een uitvaart of blijvend letsel niet gedekt door de zorgverzekering. Daarnaast kunt u te maken krijgen met een tegenpartij die de schuldvraag bestrijdt. In dat geval zorgt de schadeverzekering opzittenden ervoor dat er een uitkering plaats zal vinden.