Home / Motorverzekering / Is een winterstop mogelijk bij alle motorverzekeraars?
Motor in de zomer

Is een winterstop mogelijk bij alle motorverzekeraars?

Het is niet bij alle motorverzekeraars mogelijk om de motorverzekering tijdelijk stop te zetten tijdens de winterperiode. In die maanden maakt u waarschijnlijk geen gebruik van uw motor, waardoor het op zich niet vreemd is om ook de verzekering stop te zetten. Houd er echter rekening mee dat u er dan niet mee mag rijden. Daarnaast is het voordeel m.b.t. de kosten vaak beperkt is en het kenteken dient u te schorsen. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af om op die manier te bepalen of het verstandig is om een winterstop aan te houden.
Het is bij ongeveer de helft van de motorverzekeraars mogelijk om gebruik te maken van een winterstop voor uw verzekering. De WA motorverzekering wordt dan stopgezet. De casco dekking loopt over het algemeen wel gewoon door.

Niet rijden tijdens de winterstop

Tijdens de winterstop is het niet toegestaan om gebruik te maken van uw motor. Op het moment dat u de motorverzekering tijdelijk stop zet bent u niet verzekerd. U dient in Nederland minimaal een geldige WA verzekering te hebben afgesloten, om de openbare weg op te mogen. Dat betekent dat u op die ene mooie dag in de winterperiode ook niet de mogelijkheid heeft om er met uw motor op uit te trekken. Denk daarom goed na of u gebruik wilt maken van de winterstop voor de motorverzekering.

Casco dekking tijdens winterstop

Heeft u een beperkt casco motorverzekering of een allrisk motorverzekering afgesloten en maakt u gebruik van de winterstop? Houd er dan rekening mee dat uw verzekeraar de WA dekking stop zal zetten. Dit geldt niet automatisch voor de casco dekking. Dat betekent dat uw motor nog gewoon verzekerd zal zijn tegen bijvoorbeeld brand of diefstal. Dat is wel zo prettig wanneer er tijdens de wintermaanden iets gebeurt met uw motorverzekering zonder dat u er in die periode gebruik van maakt.

Premievoordeel van enkele tientjes

Het premievoordeel zal over het algemeen niet heel hoog oplopen wanneer u gebruik maakt van de winterstop voor uw motorverzekering. Het premievoordeel bij alleen een WA motorverzekering is doorgaans niet meer dan €10,- per jaar. Bij een beperkt casco dekking zal het premievoordeel waarschijnlijk oplopen naar €30,- per jaar. Met een allrisk dekking bestaat de kans dat u enkele honderden euro’s kunt besparen waardoor het tijdelijk pauzeren van de motorverzekering interessant wordt.

Kenteken schorsen

U dient u kenteken te schorsen bij het RDW, op het moment dat u gebruik wilt maken van de winterstop. U zet het kenteken als het ware ook stop. Het voordeel hiervan is dat u tijdens de wintermaanden geen wegenbelasting hoeft te betalen. In de meeste gevallen scheelt dat u zo’n €25 per kwartaal. Tel de verschillende voordelen bij elkaar op en weeg af of het voor u interessant is om gebruik te maken van het tijdelijk stopzetten van uw motorverzekering. Vergeet daarbij in ieder geval niet de kosten van het schorsen van het kenteken bij het RDW.