Home / Blog / Niet vergoeden dure medicijnen ‘onethisch’

Niet vergoeden dure medicijnen ‘onethisch’

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) zou in een conceptadvies voorstellen dat het beter zou zijn om de vergoeding van zeer dure medicijnen voor zeldzame ziekten stop te zetten. Men doelt hiermee bijvoorbeeld op de ziekte van Pompe of de ziekte van Fabry. De behandeling van deze aandoeningen kost enkele tonnen per jaar, waardoor het volgens het college beter zou zijn de vergoeding hiervan de stoppen. Met name de PVV is hier hard tegenin gegaan, aangezien ze van mening zijn dat het onethisch is om bepaalde behandelingen vanwege de hoge kosten niet meer te vergoeden.

Dure verzekeringen door enkele behandelingen

Het zijn de dure behandelingen voor de ziekten als Fabry of Pompe die er gedeeltelijk voor zorgen dat de kosten van de zorg hoog oplopen. Binnen ons ziektekostenverzekeringssysteem betaalt iedereen samen voor de behandeling van de ziekten, maar volgens het college lopen de verhouding inmiddels scheef. Om de zorg beter betaalbaar te houden zou het goed zijn om de duurste behandelingen niet zomaar meer te vergoeden. De betaalde premie voor de zorgverzekering kan op die manier omlaag, of in ieder geval gebruikt worden voor de behandeling van ziekten waar meer mensen last van hebben.

Kosten als criterium

DE PVV brengt daar tegenin dat het volgens hen niet uitmaakt wat de kosten zijn, zolang we er iemand mee kunnen helpen. Men heeft minister Schippers van Volksgezondheid gevraagd of het volgens haar een criterium is wat de kosten zijn van een bepaalde behandeling. Daarnaast wil men graag weten of het haar gaat om het aantal mensen dat er met een bepaalde behandeling geholpen van worden. Volgens de PVV is het onethisch om deze elementen mee te laten wegen. Zij zijn van mening dat we iedere ziekte tegen iedere prijs moeten behandelen, indien we daar met de moderne middelen toe in staat zijn.

Plaats een reactie