Bij het huren van een woning komt veel kijken. Vaak zien mensen door de bomen het bos niet meer, omdat er zoveel te regelen valt. Je moet daarbij op andere zaken letten dan wanneer je een huis koopt. In deze blog gaan we in op de verzekeringen die je al dan niet af moet sluiten wanneer je een huurwoning betrekt.
Voor veel mensen is het niet helemaal duidelijk wat de verschillen zijn tussen veel voorkomende verzekeringen. Bij het huren van een woning heb je natuurlijk andere behoeften dan wanneer je een eigen huis koopt. Daarom vertellen we je in deze blog meer over de opstalverzekering en andere veel voorkomende verzekeringen die je tegenkomt wanneer je een woning gaat huren.
Is een opstalverzekering bij een gehuurde woning vereist?
Het is vaak onduidelijk of een opstalverzekering voor een gehuurde woning vereist is. Om antwoord te kunnen geven op deze vraag is het goed om de functie van een opstalverzekering te verduidelijken. Een opstalverzekering verzekert de schade aan je huis en wordt ook wel een woonhuisverzekering genoemd.
Zoals de naam al doet vermoeden dekt de opstalverzekering schade aan de opstal. Dat is een moeilijk woord voor je huis en alles wat eraan vastzit en niet verwijderd kan worden zonder schade. Denk aan glas, schuttingen, inbouwkasten en de fundering. Schade die wordt veroorzaakt buiten jouw schuld om, denk aan storm- of brandschade, wordt door deze verzekering vergoed.
Wanneer je een huis huurt, ben je niet verantwoordelijk voor deze schade en hoef je dus geen opstalverzekering af te sluiten. Dit moet de eigenaar van het huis regelen. Meestal is dat de verhuurder.

Aan te raden verzekeringen
Wel zijn er een aantal andere verzekeringen die aan te raden zijn. Hieronder gaan we verder op deze verzekeringen in.
Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering vergoedt schade en diefstal aan goederen in je huis die je makkelijk mee kunt nemen. Denk hierbij aan je laptop of televisie. Een inboedelverzekering is niet wettelijk verplicht, maar veel Nederlandse huishoudens hebben wel een inboedelverzekering. Het wordt dan ook vaak aangeraden een inboedelverzekering af te sluiten.
Wanneer er bij je wordt ingebroken of je maakt zelf per ongeluk iets kapot, is het fijn wanneer je goed verzekerd bent. Zeker als je lang hebt gespaard om iets duurs te kunnen kopen. Niet voor niets hebben veruit de meeste Nederlandse huishoudens een inboedelverzekering afgesloten.
Aansprakelijkheidsverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die je aan de bezittingen van anderen veroorzaakt. Handig, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Wanneer er door jouw toedoen schade ontstaat aan de eigendommen van iemand anders, is het wel zo fijn als je goed verzekerd bent. Zowel voor jou als voor de persoon met schade.
Ook wanneer je weinig aan de schade kunt doen, kun je aansprakelijk worden gesteld. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er een leiding in jouw woning springt en de buren daardoor met waterschade zitten. Een aansprakelijkheidsverzekering biedt in dit soort gevallen uitkomst.

Woonlastenverzekering
Maak je je wel ons zorgen over hoe je de vaste lasten moet betalen wanneer je plotseling zonder werk komt te zitten? Je bent niet de enigste. Wanneer dit gebeurt is het fijn dat je terug kunt vallen op een woonlastenverzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat je in je huis kunt blijven wonen wanneer je inkomen door ontslag of arbeidsongeschiktheid onverwachts wegvalt.
Een woonlastenverzekering is niet voor iedereen aan te raden. Wanneer je veel spaargeld hebt of makkelijk bij familie kunt gaan wonen, is een verzekering hiervoor niet nodig. Je kunt het verlies aan inkomen dan zelf opvangen.
Rechtsbijstandverzekering
Wanneer je een woning huurt kan het gebeuren dat je in een conflict raakt verwikkeld met je huurbaas. Dit kan gaan over allerlei zaken, maar is nooit erg fijn. In Nederland hebben we huurbescherming die ervoor zorgt dat een verhuurder een geldige reden moet hebben om de huur te beƫindigen, een vergoeding bij juridische kosten maakt hier echter geen deel van uit.
Wanneer je naar de rechter moet omdat je een conflict met je verhuurder hebt, kunnen de kosten hoog oplopen. Een rechtsbijstandsverzekering vergoedt deze kosten. Deze verzekering is niet verplicht, maar in sommige gevallen wel aan te raden. Wanneer je particulier huurt bijvoorbeeld.
Verzekeringen vergelijken
In deze blog hebben we je meer verteld over welke verzekeringen je het beste af kunt sluiten wanneer je een huurwoning betrekt. Voordat je overgaat tot het afsluiten van deze verzekeringen, is het aan te raden goed onderzoek te doen naar wat de verschillende aanbieders te bieden hebben.
Het vergelijken van verzekeringen kun je gemakkelijk doen op Verzekeringvergelijk. Kies een verzekering en je krijgt de eigenschappen van de verschillende aanbieders overzichtelijk op een rijtje. Zo kom je straks niet voor verrassingen te staan!