Home / Blog / Opstalverzekering: Verplicht of optioneel?

Opstalverzekering: Verplicht of optioneel?

Voor zo’n beetje alles is er wel een verzekering, maar enkele verzekeringen verdienen een beetje extra aandacht omdat ze belangrijk of verplicht zijn. De opstalverzekering, ook wel bekend onder de naam woonhuisverzekering, is een voorbeeld van zo’n verzekering. Voor veel mensen is het onduidelijk waar de opstalverzekering precies voor dient en of deze verzekering verplicht is. Ook de voordelen van een opstalverzekering zijn vaak niet helemaal helder. Daarom gaan we in deze blog dieper in op de opstalverzekering.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering, ook vaak woonhuisverzekering genoemd, is een verzekering die schade dekt aan spullen die vastzitten in of aan je huis. Dat kan vaag klinken, maar in principe valt alles wat je niet zo makkelijk kunt verhuizen onder de opstalverzekering. Denk dus aan het toilet, waterleidingen, de verwarming en de keuken. De opstalverzekering is een onderdeel van de overkoepelende woonverzekering. Andere verzekeringen die hieronder vallen zijn de inboedelverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering.

Voordelen van een opstalverzekering

Een opstalverzekering keert uit wanneer je huis wordt getroffen door brand- en of blusschade, rook- en roetschade, schade door ontploffing, wateroverlast, blikseminslag, storm, neerslag en vorst en inbraak en diefstal. Maar let op: de verzekering keert niet uit bij jarenlang achterstallig onderhoud.

De inboedelverzekering

Voor de spullen die je wel makkelijk kunt verhuizen kun je een inboedelverzekering afsluiten. Hieronder vallen bijvoorbeeld de bank, televisie en de tuinset. Het afsluiten van een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wordt vaak wel aangeraden. Wanneer je jezelf wilt verzekeren voor schade die je maakt bij anderen kun je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

inboedelverzekering

Is een opstalverzekering verplicht?

Er ontstaat vaak onduidelijkheid over de vraag of een opstalverzekering verplicht is. Een opstalverzekering is zeker verplicht.

Hypotheekverstrekkers verplichten je een opstalverzekering af te sluiten, omdat je huis geldt als onderpand voor de lening. Het is logisch dat zij verlangen dat dit onderpand goed wordt verzekerd.

Maar niet in alle gevallen ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering. We zetten de uitzonderingen voor je op een rij:

Huurhuis

Wanneer je een huis huurt heb je zelf geen omkijken naar de opstalverzekering. Het huis is in dat geval eigendom van een woningcorporatie of een particuliere verhuurder en deze partij dient dan ook voor een dergelijke verzekering te zorgen.

Actieve VVE

Bent je de eigenaar van een woning met een actieve VVE? Dan hoef je zelf geen opstalverzekering af te sluiten, aangezien de VVE daar wettelijk toe verplicht is. De Vereniging Van Eigenaren dient er als collectief voor te zorgen dat het totale complex op een goede manier verzekerd wordt, waardoor je daar zelf geen omkijken naar hebt.

Bij een VVE is een opstalverzekering niet verplicht

Opstalverzekering afsluiten?

In deze blog hebben we je meer verteld over de opstalverzekering en of deze verplicht is. Ook de voordelen van een opstalverzekering zijn voorbij gekomen. De verzekering dekt schade aan spullen die in of aan het huis vastzitten en is wettelijk verplicht. In het geval van een actieve VVE of een huurhuis heb je hier zelf geen omkijken naar.

Zowel de opstal- als de inboedelverzekering zijn bij veel verzekeraars af te sluiten. De opstalverzekering is verplicht, waardoor het slim is om je van te voren goed te oriënteren op je keuze voor een aanbieder. Op onze site vind je alle verzekeraars in een overzichtelijk rijtje, zodat je voor jezelf de beste keuze kunt maken. Succes met je zoektocht!

Plaats een reactie