Home / Opstalverzekering / Hoe kan ik de herbouwwaarde berekenen van mijn woning?
Herbouwwaarde woning berekenen

Hoe kan ik de herbouwwaarde berekenen van mijn woning?

Wilt u de herbouwwaarde van uw woning berekenen? U gaat dan eigenlijk uit van een situatie waarin uw woning helaas opnieuw gebouwd zal moeten worden, bijvoorbeeld nadat u te maken heeft gekregen met een flinke schade als het gevolg van storm. U berekent het bedrag dat er nodig is om uw woning opnieuw op te bouwen, zodat u er weer in kunt wonen of u de woning kunt verkopen. Zorg ervoor dat u de herbouwwaarde ieder jaar indexeert, om niet onderverzekerd te raken. Pas eventueel uw opstalverzekering aan door de juiste waarde door te geven aan uw opstalverzekeraar.

Inhoud, type en fundering

Kijk allereerst goed naar de inhoud van uw woning, in kubieke meters. Daarnaast is het van belang om aan te gevel of u een rijtjeswoning, een hoekwoning of wellicht een 2-onder-1-kap woning heeft. Het type woning zorgt er samen met het type fundering dat er is aangebracht voor dat de globale herbouwwaarde voor een groot deel berekend kan worden. Geef bijvoorbeeld aan of de fundering met heiwerk of met zand is aangebracht, of dat u dit onderdeel niet mee wilt verzekeren. U kunt op die manier de herbouwwaarde van uw woning berekenen, zodat u zich tegen het juiste bedrag kunt verzekeren.

Dak, gevel, keuken, badkamer en woonkamer

Uiteraard zijn ook het dak en de gevel van groot belang, net als de constructie die daarvoor is gebruikt. Is er sprake van een rieten dak of wellicht een serre? Dan kan dat bijdragen aan de herbouwwaarde, waardoor het van belang is om daar rekening mee te houden. Geef bovendien aan of de kamers als de keuken, badkamer en woonkamer op een luxe of hoogwaardige manier zijn afgewerkt, of dat dit standaard is gedaan. Dit is allemaal van belang voor de herbouwwaarde, aangezien uw woning in een vergelijkbare staat dient te worden opgebouwd.

Indexeren van de herbouwwaarde

Het is tenslotte van belang om aan te geven of er redenen bestaan om aan te nemen dat er toeslagen nodig zullen zijn, of er problemen kunnen worden verwacht. Woont u aan een gracht of wellicht in een nauwe straat met intensief verkeer? Dan zal het over het algemeen lastiger zijn om uw woning te herbouwen. Ook brengen bepaalde regio’s extra kosten met zich mee, waardoor u daar rekening mee dient te houden voor de berekening van de waarde van uw woning. De premiekosten van de opstalverzekering zijn afhankelijk van de herbouwwaarde. U kunt de herbouwwaarde berekenen door al deze elementen mee te nemen, al zal dat over het algemeen iets zijn dat de verzekeraar voor u doet met het afsluiten van een opstalverzekering.