Home / Opstalverzekering / Is een opstalverzekering verplicht via de VVE?
Huis tussen handen

Is een opstalverzekering verplicht via de VVE?

Bent u de eigenaar van een woning met een actieve VVE? Dan hoeft u zelf geen opstalverzekering af te sluiten, aangezien de VVE daar wettelijk toe verplicht is. De Vereniging Van Eigenaren dient er als collectief voor te zorgen dat het totale complex op een goede manier verzekerd wordt, waardoor u daar zelf geen omkijken naar heeft. U kunt eventueel besluiten om u aanvullend te verzekeren tegen de aansprakelijkheid in het geval van schade.

Wettelijk verplicht voor de VVE

De VVE is wettelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Dit staat vermeld in artikel 8 van het modelreglement splitsing in appartementsrechten, zoals dat in 1992 is opgesteld door de Notariële Beroepsorganisatie. Het bedrag dat er verzekerd dient te worden zal tijdens de vergadering van eigenaren worden vastgesteld. Men dient hierbij uit te gaan van de herbouwkosten van het gebouw. De opstalverzekering die door de VVE wordt afgesloten zorgt er op die manier voor dat het gebouw bijvoorbeeld na een brand opnieuw opgebouwd kan worden.

Slapende VVE en problemen

Het is bij wet verboden om gebruik te maken van een ‘slapende VVE’, iets dat vanuit het verleden nog wel eens voorkomt. Het komt vooral daar voor dat er geen opstalverzekering is afgesloten, waardoor men niet goed verzekerd is en de kosten hoog op kunnen lopen op het moment dat er schade ontstaat. Het is juridisch bovendien uitstekend mogelijk om bewoners aan te sporen mee te betalen aan een opstalverzekering voor het complete gebouw. De mogelijkheden zijn behoorlijk verreikend, tot aan een beslaglegging aan toe. In de meeste gevallen zal de Vereniging Van Eigenaren de opstalverzekering goed geregeld hebben en zijn dergelijke maatregelen dus niet nodig.

Aansprakelijkheid en rechtsbijstand

Heeft de VVE een opstalverzekering afgesloten? Houd er rekening mee dat het daarnaast mogelijk is om een verzekering tegen aansprakelijkheid of rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. De aansprakelijkheidsverzekering zorgt er bijvoorbeeld voor dat de kosten gedekt zijn op het moment dat er een dakpan van het gebouw afvalt, op een auto. De rechtsbijstandsdekking komt goed van pas op het moment dat er een geschil ontstaat en er juridische hulp nodig is.