Home / Blog / Moet ik de opzittenden van mijn scooter meeverzekeren?

Moet ik de opzittenden van mijn scooter meeverzekeren?

Wanneer je op een scooter wilt rijden moet je deze verzekeren en uiteraard in het bezit zijn van een rijbewijs. Soms roept het afsluiten van een verzekering de nodige vragen op. Verzekeringen kunnen immers best ingewikkeld zijn. Daarom besteden we in deze blog aandacht aan het afsluiten van een scooterverzekering.

We gaan specifiek in op de vraag of je bij het afsluiten van een verzekering ook rekening dient te houden met eventuele opzittenden, jijzelf en mensen die bij je achterop zitten wanneer je op een scooter rijdt.

Scooter

Wat is een scooterverzekering

Eerst is het handig om duidelijk te hebben wat een scooterverzekering precies is. Een scooterverzekering is een verzekering die je afsluit wanneer je op een scooter wilt rijden. De belangrijkste scooterverzekering is de WA-verzekering. Deze verzekering is verplicht voor een ieder die op een scooter wil rijden. Naast de verplichte WA-verzekering is ook een meer uitgebreidere dekking, zoals een opzittendenverzekering, mogelijk.

WA-verzekering

Een WA-verzekering is zoals geschreven in de vorige alinea voor iedere scooterrijder een verplichte verzekering. Dit geldt overigens ook voor bestuurders van een auto en motorrijders. Een WA-verzekering dekt de schade die je maakt bij een ander. Wanneer je een ongeluk veroorzaakt, kom je hierdoor niet in de problemen. De verzekering is verplicht om ervoor te zorgen dat ‘slachtoffers’ altijd rechtstreeks kunnen vorderen bij de verzekeraar.

Aanvullende verzekeringen

Er zijn dus ook veel gevallen die niet onder de WA-verzekering vallen. Wanneer je scooter wordt gestolen, je zelf schade maakt of je scooter beschadigd raakt door slechte weersomstandigheden heb je niets aan deze verzekering. Wil je in deze gevallen ook goed verzekerd zijn? Dan zul je aanvullende verzekeringen af moeten sluiten. In deze blog gaan we specifiek in op de opzittendenverzekering, een voorbeeld van een dergelijke aanvullende dekking.

Meisje met scooter

Wat is een opzittendenverzekering voor de scooter?

Een opzittendenverzekering voor de scooter is een aanvullende verzekering die uitkeert bij schade aan de opzittenden van een scooter en/of de spullen van de opzittenden. Met opzittenden worden de bestuurder en de eventuele bijrijder bedoeld. Hoewel je bij een ongeval altijd zal worden geholpen door een ambulance en eventueel verder zal worden behandeld in het ziekenhuis, kan een opzittendenverzekering toch van waarde zijn.

Via je verplichte zorgverzekering ben je uiteraard alleen verzekerd voor kosten die onder je dekking vallen. Wanneer je bijvoorbeeld ernstige schade hebt aan je gebit, kan het zo zijn dat je hiervoor niet verzekerd bent. Een opzittendenverzekering kan in zo’n geval uitkomst bieden en de hoge medische kosten die je moet maken, vergoeden.

Ook wanneer je door een ongeval voor langere tijd arbeidsongeschikt raakt, wordt het verlies aan arbeidsvermogen door de opzittendenverzekering vergoed. Daarnaast vallen materiële zaken onder de dekking van deze verzekering. Zo wordt ook de schade aan spullen als je laptop, mocht je die bijvoorbeeld in een rugtas bij je hebben en een ongeluk krijgen, vergoed.

Een opzittendenverzekering is dus niet verplicht, maar wel aan te raden. Met deze verzekering weet je zeker dat onverwachte kosten zijn gedekt en je niet voor onaangename verrassingen komt te staan na een ongeluk. Wel zo’n fijn gevoel!

Variërende dekking

Het is belangrijk om te vermelden dat niet alle verzekeraars een dergelijke aanvullende verzekering op dezelfde manier interpreteren. Zo kan het zijn dat de dekking per verzekeraar verschilt of andere terminologie wordt gebruikt. Let bij het afsluiten van een aanvullende verzekering dus goed op de polisvoorwaarden.

Opzittendenverzekering voor de scooter afsluiten

Wil je ook op een scooter gaan rijden en ben je op zoek naar een goede scooterverzekering? Op onze website kun je eenvoudig verschillende aanbieders van scooterverzekeringen met elkaar vergelijken. Ook vind je meer informatie over verschillende aanvullende dekkingen die verzekeraars aanbieden, zoals de opzittendenverzekering.

2 gedachten over “Moet ik de opzittenden van mijn scooter meeverzekeren?”

  1. Mijn verzekeraar zegt dat je op een snorscooter geen opzittendenverzekering kunt afsluiten, en op een bromscooter wel. Klopt dit?

    Mvg Arjan Veldhuizen

    Beantwoorden
  2. Goed informerend artikel! Het kan nog weleens lastig zijn om alle verschillende scooterverzekeringen uit elkaar te houden en te weten welke verzekering waarvoor is. Ook bij Totaalbesparen merken we dat onze klanten het vaak lastig vinden om te bepalen welke verzekeringen voor hen van belang zijn, en wat de verschillen tussen de verzekeringen zijn. Dit artikel legt de verschillen en het belang van de opzittendenverzekering duidelijk uit.
    Groet Felix

    Beantwoorden

Plaats een reactie