Home / Overlijdensrisicoverzekering los of bij een hypotheek afsluiten?

Overlijdensrisicoverzekering los of bij een hypotheek afsluiten?

Gaat u een hypotheek aan op beide namen? Dan is het verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, zodat de ander de lasten kan blijven betalen op het moment dat een van de beide partners komt te overlijden. Het is uiteraard niet iets dat u verwacht, maar het is wel van belang om er rekening mee te houden. U kunt de overlijdensrisicoverzekering in combinatie met uw hypotheek afsluiten, maar het is daarnaast mogelijk om dit los van de hypotheeklening te doen, waardoor u doorgaans de mogelijkheid heeft flink op de kosten te besparen.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

De overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat u het risico op het overlijden van de ander af kunt dekken, waardoor u financieel in ieder geval niet met een grote klap te maken krijgt. Stel dat u samen een hypotheeklening van €200.000 aangaat, om een woning aan te schaffen. U betaalt bijvoorbeeld allebei de helft van de hypotheeklasten, aangezien die verdeling past bij uw inkomen. U kunt dan kiezen voor een overlijdensrisicoverzekering voor 50% van de waarde van de hypotheek, die u twee keer afsluit, op allebei de namen één keer. Komt de ander te overlijden? Dan betaalt de verzekering 50% van €200.000 uit, waardoor u nog maar de helft van de hypotheeklasten hoeft te betalen.

Verzekering en hypotheek samen

Op het moment dat u een hypotheek afsluit op beide namen zal men u over het algemeen aanbieden ook een overlijdensrisicoverzekering aan te gaan. De verschillende banken bieden deze u zelf aan, waardoor u hier zelf niet naar op zoek hoeft en u in één keer klaar bent. Houd er echter rekening mee dat dit over het algemeen niet de meest voordelige optie is. In plaats daarvan laat men u relatief veel betalen. Veel consumenten die de overlijdensrisicoverzekering als onderdeel van hun hypotheek hebben afgesloten betalen daar een hoge premie voor.

Losse overlijdensrisicoverzekering

Het is in plaats daarvan ook mogelijk om een losse overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, bij een andere verzekeraar of bank dan waar u de hypotheek heeft lopen. Een bank kan u verplichten een dergelijke verzekering af te sluiten, maar men kan u niet verplichten om dat bij hen te doen. Het is wat dat betreft verstandig om de verschillende overlijdensrisicoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Sluit u een losse overlijdensrisicoverzekering af? Dan is de kans groot dat u een scherpe premie ontvangt, terwijl de dekking aan de andere kant uitstekend is.