Home / Rechtsbijstandverzekering / Hoe krijg ik rechtshulp bij juridische geschillen?

Hoe krijg ik rechtshulp bij juridische geschillen?

Mensen helpen elkaar op een berg

Heeft u te maken met een juridisch geschil en komt u er zelf niet goed uit? Dan is het verstandig om gebruik te maken van rechtshulp, bijvoorbeeld door een advocaat in te schakelen die goed kijkt naar wat er mogelijk is. De kosten hiervan kunnen echter flink oplopen, aangezien men over het algemeen een hoog tarief per uur rekent. U kunt zich daar tegen verzekeren, door een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat er twee verschillende verzekeringsvormen bestaan en dat u daarnaast in bepaalde gevallen gebruik kunt maken van gesubsidieerde rechtsbijstand.

Verzekering in natura

Sluit u een rechtsbijstandverzekering in natura af? Dan krijgt u op het moment dat u te maken heeft met een juridisch geschil een advocaat of een andere expert toegewezen. Hij of zij werkt voor de verzekeraar en zorgt er (voor u) kosteloos voor dat u op de juiste manier wordt bijgestaan. U kijkt samen naar de situatie en gaat op zoek naar een goede verdediging, of mogelijkheden om toch uw recht te kunnen halen. U hoeft zich bij een rechtsbijstandverzekering in natura geen zorgen te maken over vergoedingen, aangezien men u in ieder geval geen rekening of factuur zal sturen.

Verzekering met restitutie

U kunt daarnaast kiezen voor een rechtsbijstandverzekering op basis van restitutie. In dat geval krijgt u niet zomaar een juridisch expert of een advocaat toegewezen, maar kunt u gebruik maken van de rechtshulp zoals u die zelf zoekt. U kunt in uw verzekeringsvoorwaarden precies teruglezen wie u daarvoor kunt selecteren en wat de kosten zijn die men voor u zal vergoeden. Op het moment dat de advocaat of expert u een rekening stuurt kunt u deze doorsturen aan de verzekeraar. Men zal de kosten voor u vergoeden, waardoor u het alleen voor heeft hoeven schieten en u het netjes terugkrijgt.

Rechtshulp zonder verzekering

Heeft u geen rechtsbijstandverzekering en bent u toch op zoek naar rechtshulp? Dan kunt u zich onder andere wenden tot het juridisch loket, zodat men u op een uitstekende manier bij kan staan. Indien u een laag inkomen heeft is de kans groot dat u in aanmerking kan komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat betekent dat de overheid meebetaalt aan de kosten, waardoor u daar zelf niet (volledig) voor hoeft op te draaien. Houd er rekening mee dat er in bepaalde gevallen sprake zal zijn van een eigen bijdrage, die u dient te voldoen om gebruik te kunnen maken van de rechtshulp.