Home / Reisverzekering / Heeft mijn zorgverzekering dekking in het buitenland?
Werelddekking zorgverzekering met vliegtuig en de aarde

Heeft mijn zorgverzekering dekking in het buitenland?

In principe heb jij als Nederlander ook in het buitenland dekking tegen zorgkosten, waardoor je je daar niet door hoeft te laten belemmeren op het moment dat je een ingreep of een behandeling nodig hebt. Je kunt er daarnaast voor kiezen om een aanvullende dekking af te sluiten, bijvoorbeeld wanneer je ook een reddingsoperatie of het vervoer van een gezinslid mee wilt verzekeren. Houd er rekening mee dat sommige dekkingen overlap kunnen vertonen met de reisverzekering, waardoor het van belang is om hier zelf altijd goed op te letten.

Onverwachte zorgkosten op reis

Als Nederlander dien je verplicht de basis zorgverzekering af te sluiten. Je bent daarmee in Nederland verzekerd, maar je bent daarnaast ook zeker van een dekking in het buitenland. Het gaat wereldwijd om dekking tegen onvoorziene nood(zakelijke) zorg. Houd er rekening mee dat de dekking geldt voor de kosten zoals deze in Nederland gerekend zouden worden. Liggen de zorgkosten in het land van bestemming hoger? Dan dien je het verschil meestal zelf te betalen. Liggen de kosten lager dan in Nederland? Dan zal de verzekeraar maximaal de kosten van de behandeling vergoeden, je krijgt het resterende deel dan niet uitgekeerd.

Dubbele verzekering met een reisverzekering

Let in ieder geval goed op dat je je niet dubbel verzekert, aangezien dat vooral met betrekking tot de dekking in het buitenland veel voor komt. Op het moment dat je bijvoorbeeld een aanvullende dekking binnen je zorgverzekering afsluit, is het niet nodig om ook een reisverzekering met dekking tegen medische kosten af te sluiten.

Aanvullende dekking voor het buitenland

Wil je je graag een op een meer uitgebreide manier verzekeren tegen eventuele kosten in het buitenland? Dan is het verstandig om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, gericht op de dekking in het buitenland. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een reddingsoperatie of het vervoer naar Nederland. Let goed op het gebied waarvoor de dekking geldt, aangezien de kans groot is dat men een onderscheid zal maken tussen Europa en de rest van de wereld. Sluit de aanvullende werelddekking alleen af op het moment dat je ook daadwerkelijk buiten Europa op reis gaat, aangezien je alleen op die manier gebruik kunt maken van de dekking.