Scooterverzekering voor een 16-jarige: wat kost dat?

In Nederland mag je op een scooter rijden wanneer je 16 jaar oud bent geworden. Hiervoor moet je wel eerst lessen volgen en praktijkexamen doen. Het theorie examen mag je al afleggen vanaf 15,5 jaar oud. Door dit systeem kun je na je zestiende verjaardag al heel snel de weg op met de scooter. Maar hoe zit dat met de verzekering?

In deze blog gaan we verder in op de zaken waarop je moet letten wanneer je als 16-jarige een scooter koopt en deze wilt verzekeren. Dit klinkt saai, maar is wel belangrijk. Zonder scooterverzekering mag je namelijk niet de weg op met je scooter.

Bromfietsverzekering voor een 16-jarige

Wanneer je 16 bent en met succes de examens hebt afgelegd, mag je met je scooter alle wegen onveilig maken. Althans, er is nog een ding dat je moet regelen en dat is de verzekering. Iedere bestuurder is in Nederland namelijk verplicht om een verzekering af te sluiten. We hebben het dan over de verplichte WA-verzekering.

Wat is een WA-verzekering?

Een WA-verzekering is zoals gezegd voor iedere bestuurder in Nederland verplicht. Deze verzekering biedt dekking voor de schade die je maakt aan een voertuig van een andere verkeersdeelnemer. Stel jij botst per ongeluk tegen een auto op en deze auto heeft daardoor schade, wordt dit door jouw WA-verzekering vergoed. Het is dan ook erg belangrijk om zo’n verzekering af te sluiten.

Vrouw op scooter

Welke verzekering moet ik nemen?

Zoals in de vorige alinea beschreven is een WA-verzekering verplicht. Deze dekt echter alleen de schade die je maakt bij anderen. Wanneer jouw bromfiets stuk gaat of wordt gestolen keert deze verzekering niet uit. Als je niet voor hoge kosten wilt komen te staan wanneer dit jou overkomt, kun je kiezen voor een meer uitgebreidere verzekering.

Verzekeraars bieden verschillende vormen van aanvullende dekking aan. Vaak gaat het hier om een dekking voor diefstal, joyriding, brand- en stormschade en een dekking voor schade door eigen schuld. Deze dekking zorgt ervoor dat je ook bent verzekerd wanneer er schade aan je eigen scooter ontstaat waarvoor jij zelf grotendeels verantwoordelijk bent.

Op welke naam verzekeren?

Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om vanaf je zestiende verjaardag een bromfietsverzekering af te sluiten. Tot je achttiende is het echter nog wel nodig dat ook je ouders hiervoor meetekenen. Wanneer je nog thuis woont is het ook mogelijk om je voertuig mee te verzekeren op de polis van je ouders.

Dat laatste kan aantrekkelijk klinken, want de premie ligt voor beginnende bestuurders (jongeren) hoger dan voor volwassenen. Wanneer je wordt meeverzekerd op de polis van je ouders moet jij echter nog altijd worden opgegeven als de regelmatige bestuurder. Je betaalt dan alsnog de premie die hoort bij je leeftijd. Wanneer je een van je ouders opgeeft als regelmatige bestuurder, terwijl dit niet zo is, wordt dit gezien als fraude – en dat is strafbaar.

Ben je uitwonend? Dan moet je altijd zelf een verzekering afsluiten voor de voertuigen die je bestuurt.

Voordelen: schadevrije jaren

Het is naturlijk vervelend dat je als jonge bestuurder meer premie moet betalen dan bestuurders met meer ervaring, er zijn echter ook voordelen. Wanneer jij op je zestiende begint met het rijden van een scooter, bouw je ook direct schadevrije jaren op. Deze schadevrije jaren kun je later meenemen wanneer je een auto wilt verzekeren, waardoor je een leuke korting op je premie kunt krijgen. Een goede reden om voorzichtig te zijn en geen schade te rijden!

Geld munten

Hoe duur is een scooterverzekering?

De prijs van een scooterverzekering verschilt per aanbieder. Daarbij tellen ook je leeftijd, ervaring en de dekking die je kiest mee bij het bepalen van de maandelijkse premie die je moet betalen. Het is moeilijk om een indicatie te geven van de hoogte van de premie van een scooterverzekering, maar vanaf 5 euro per maand is het al mogelijk om een scooter WA te verzekeren. Dit bedrag kan oplopen tot enkele tientallen euro’s per maand bij een uitgebreidere dekking.

Goedkoopste bromfietsverzekering voor 16-jarige vinden? 

Heb je een scooterverzekering nodig? Kijk dan eerst goed rond, zo zorg je dat je niet te veel gaat betalen. Op onze site kun je eenvoudig de verschillende aanbieders van bromfietsverzekeringen met elkaar vergelijken. Ook geven we meer informatie over de verschillende verzekeringen die je af kunt sluiten.

Heel veel veilige kilometers gewenst!

Geplaatst op 27 augustus 2018

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.