Home / Blog / Scooterverzekering afsluiten: 6 zaken die je moet weten

Scooterverzekering afsluiten: 6 zaken die je moet weten

Yes, je hebt een scooter gekocht! Voordat je wegscheurt, moet je wel even een scooterverzekering afsluiten. Maar wat heb je eigenlijk aan zo’n verzekering? En waar moet je op letten? In deze blog: 6 zaken die je moet weten als je een scooterverzekering afsluit.

1.   Een scooterverzekering is verplicht …

En dan om precies te zijn: een WA scooterverzekering. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Dit betekent dat jij bent verzekerd voor schade die je met je scooter veroorzaakt bij anderen. Een voorbeeld: je rijdt in je enthousiasme per ongeluk de tuin van de buurvrouw in en breekt een paar bloembakken. Met je WA verzekering ben jij verzekerd voor die schade. Maar heb je ook een paar flinke krassen op je eigen scooter? Helaas, die schade wordt niet gedekt door de WA verzekering.

…maar jij bepaalt de dekking

Is je scooter gloednieuw en dus veel geld waard? Dan wil je natuurlijk ook verzekerd zijn voor diefstal, of voor schade aan je scooter. In dat geval kies je dus voor een uitgebreidere dekking dan alleen de WA scooterverzekering die we hier boven beschreven.

Je hebt de keuze uit

  • WA+beperkt casco: naast de dekking voor schade die jij bij anderen aanbrengt, ben je ook verzekerd voor schade aan je scooter door brand, diefstal en storm.
  • WaA+volledig casco (allrisk): dit is de meest uitgebreide dekking. Bij allrisk ben je voor alle dingen verzekerd die we hierboven beschreven en ook nog eens voor schade door botsingen, omslaan, slippen en van de weg raken.

Belangrijk: kies je voor uitgebreidere dekking, dan is het belangrijk dat jij je je scooter altijd goed op slot te zet. Wordt je scooter gejat terwijl hij niet goed op slot stond? Pech, dan keert de verzekeraar niet uit. In de polisvoorwaarden staat omschreven wat voor slot je moet gebruiken. Lees de polisvoorwaarden daarom altijd goed door.

2.   Je kunt ook nog bijverzekeren

Als je eenmaal hebt gekozen wel dekking het beste bij jouw scooter past, dan heb je ook nog de mogelijkheid om je scooterverzekering uit te breiden. Twee nuttige aanvullende verzekeringen:

  • Verhaalservice: heb je materiele of letselschade na een aanrijding? Met de verhaalservice zal je verzekeraar jou bijstaan bij het verhalen van die schade op de veroorzaker van de aanrijding.
  • Ongevallen opzittendenverzekering: waarschijnlijk neem je regelmatig iemand mee achterop je scooter. Dan zou je een ongevallen opzittendenverzekering kunnen overwegen. Stel dat je een ongeluk krijgt en je vriend of vriendin die achterop zat raakt gewond of overlijdt zelfs, dan keert de verzekeraar een bedrag uit.

3.   Scooterverzekering op naam ouders is onverstandig

Als je gaat kijken naar de hoogte van de premie, dan ontdekt je dat jongeren vaak meer premie moeten betalen dan ouderen. Waarom is dit zo? Simpel: jongeren maken nou eenmaal vaker brokken en zijn dus risicovoller voor de verzekeraars. Het is daarom verleidelijk om je scooterverzekering af te sluiten op naam van je ouders, terwijl jij er in werkelijkheid op rijdt. Verzekeraars weten dat. Daarom keren sommige verzekeraars maar uit tot een bepaald maximumbedrag als een jongere schade rijdt en de verzekering op naam van zijn of haar ouders staat. Is de schade hoger dan dat maximumbedrag? Dat moeten jullie dan dus zelf betalen. Het is daarom niet verstandig om een scooterverzekering op naam van je ouders af te sluiten.

4.   Ook zonder rijbewijs heb je verzekering nodig

Heb je al wel een scooter maar nog geen rijbewijs? Dan raden we je aan om contact op te nemen met de scooterverzekeraar die je op het oog hebt. Want niet iedere aanbieder verzekert mensen zonder rijbewijs.

Let op: ook al staat je scooter op jouw naam en ben je verzekerd, dan mag je nog steeds niet op je scooter rijden vóór je een rijbewijs hebt. Doe je dat toch en rijd je schade? Dan zal de verzekeraar niet uitkeren.

5.   Scooterverzekering afsluiten: vergelijken loont

Het loont om verschillende scooterverzekeringen met elkaar te vergelijken. Hoe hoog de premie is die je moet betalen, wordt bepaald op basis van verschillende factoren. Waar je woont bijvoorbeeld. Woon je in de grote stad, dan is de kans groot dat je premie wat hoger uitvalt (omdat er in de stad meer ongelukken gebeuren). Maar verzekeraars kijken ook naar je leeftijd, het soort scooter dat je rijdt, de nieuwwaarde van je scooter en natuurlijk de dekking. Iedere verzekeraar gebruikt daarvoor weer een ander soort berekening. Het kan je al snel tientjes tot honderden euro’s schelen.

Extra tip: kijk bij het vergelijken ook goed naar de hoogte van het eigen risico. Dat is een bepaald bedrag dat je uit eigen zak moet betalen voordat je verzekeraar bij schade gaat uitkeren. 

6.   Kijk naar kortingen

Als je scooterverzekeringen aan het vergelijken bent, kun je meteen even kijken of de verzekeraar bepaalde kortingen aanbiedt. Bijvoorbeeld korting op de premie na een aantal jaar schadevrij rijden. Of een korting als je de premie per jaar – in plaats van per maand- betaalt. Heb je een elektrische scooter? Check dan even of je om die reden een korting op je premie krijgt.

Scooterverzekering afsluiten? Check op Verzekeringvergelijk.nl welke scooterverzekering het beste past bij jouw situatie.

Plaats een reactie