Home / Scooterverzekering / Scooterverzekering voor een 16-jarige: wat kost dat?

Scooterverzekering voor een 16-jarige: wat kost dat?

In Nederland mag je op een scooter rijden wanneer je 16 jaar oud bent geworden. Hiervoor moet je wel eerst lessen volgen en praktijkexamen doen. Als 16-jarige kan zelf een scooterverzekering afsluiten, maar vaak wordt het aangeraden om nog op naam van de ouders te doen, totdat je 18 jaar bent. We leggen je uit hoe het zit dat precies met de verzekering, en welke kosten je kunt verwachten.

Vrouw op rode scooter
De WA-verzekering is verplicht voor elke scooterrijder.

Wat is de goedkoopste scooterverzekering voor een 16-jarige?

Voor iemand van 16 jaar oud moet je denken aan een premie vanaf 40 euro per maand voor een WA-verzekering. Dit komt doordat jonge bestuurders als een groter risico worden gezien. Hoe ouder je wordt, hoe meer rijervaring je hebt. Dan is de kans op schade meestal kleiner. Als je 17 jaar oud wordt, dan zul je zien dat je premie direct een stuk goedkoper wordt. Een scooterverzekering voor 17-jarige is ongeveer 10 euro goedkoper, dus je zult al snel minder gaan betalen.

De prijs van een scooterverzekering verschilt per aanbieder. Daarbij tellen ook je leeftijd, ervaring en de dekking die je kiest mee bij het bepalen van de maandelijkse premie. Het is moeilijk om een indicatie te geven van de hoogte van de premie van een scooterverzekering, maar vanaf 5 euro per maand is het al mogelijk om een scooter WA te verzekeren. Dit bedrag kan oplopen tot enkele tientallen euro’s per maand bij een uitgebreidere dekking.

Bij ons kun je eenvoudig de verschillende aanbieders van scooterverzekeringen vergelijken. Zo betaal je niet te hoge kosten voor je verzekering.

Vergelijk de premie van scooterverzekeringen

Een WA-verzekering voor je scooter is verplicht

Een WA-verzekering is voor iedere bestuurder in Nederland verplicht. Deze verzekering biedt dekking voor de schade die je maakt aan een voertuig van een andere verkeersdeelnemer. Stel, je botst per ongeluk tegen een auto op, en deze auto heeft daardoor schade, dan worden deze kosten door jouw WA-verzekering vergoed. Het is dan ook goed en belangrijk dat je zo’n verzekering verplicht moet afsluiten.

Ben je net 16 jaar geworden en heb je met succes alle examens afgelegd? Dan mag je alle wegen onveilig maken met je scooter. Althans, er is nog een ding dat je moet regelen, en dat is de scooterverzekering. Iedere bestuurder is in Nederland namelijk verplicht om een verzekering af te sluiten. We hebben het dan over de verplichte WA-verzekering. Zonder scooterverzekering mag je dus niet de weg op!

Welke soorten scooterverzekering zijn er allemaal?

Zoals eerder al aangegeven is een WA-verzekering altijd verplicht. Deze dekt alleen de schade die je maakt bij anderen. Wanneer je bromfiets stuk gaat of wordt gestolen, dan keert deze verzekering geen geld naar je uit. Als je niet voor hoge kosten wilt komen te staan, dan kun je kiezen voor een uitgebreidere verzekering. Je betaalt dan wel meer premie per maand.

Verzekeraars bieden verschillende vormen van aanvullende dekkingen aan. Vaak gaat het hier dan om dekking voor diefstal, joyriding, brand- en stormschade, en een dekking voor schade door eigen schuld. Deze dekking zorgt ervoor dat je ook bent verzekerd wanneer er schade aan je eigen scooter ontstaat waarvoor jij zelf grotendeels verantwoordelijk bent. Dit heet de allriskverzekering, en daar betaal je natuurlijk een stuk meer voor.

Ons advies is om alleen te kiezen voor een allriskverzekering als je een gloednieuwe en duurdere scooter hebt gekocht. Voor een iets oudere scooter kun je ook een WA+ scooterverzekering afsluiten. Dan ben je ook verzekerd voor diefstal.

Op welke naam verzekeren?

Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om vanaf je zestiende verjaardag een bromfietsverzekering af te sluiten. Tot je achttiende is het nog wel nodig dat ook je ouders hiervoor meetekenen. Woon je nog thuis, dan is het ook mogelijk om je voertuig mee te verzekeren op de polis van je ouders.

Dat laatste kan aantrekkelijk klinken, want de premiekosten ligt voor beginnende bestuurders hoger dan voor volwassenen. Word je meeverzekerd op de polis van je ouders, dan moet je nog altijd worden opgegeven als de regelmatige bestuurder. Je betaalt dan alsnog de premie die hoort bij je leeftijd. Wanneer je één van je ouders opgeeft als regelmatige bestuurder, terwijl dit niet zo is, wordt dit gezien als fraude, en dat is strafbaar.

Ben je uitwonend? Dan moet je altijd zelf een verzekering afsluiten voor de voertuigen die je bestuurt.

Verschillende geldmunten
Bij elk jaar rijden zonder schade krijg je korting op je premie

Het is natuurlijk vervelend dat je als jonge bestuurder meer premie moet betalen dan bestuurders met meer ervaring, toch zijn er zijn ook voordelen. Begin je op je zestiende met het rijden van een scooter, dan bouw je ook direct schadevrije jaren op. Deze schadevrije jaren kun je later meenemen wanneer je een auto wilt verzekeren, waardoor je een leuke korting op je premie kunt krijgen. Een goede reden dus om voorzichtig te zijn op de weg, en geen schade te rijden, dan profiteer je daar later weer van met lagere kosten. Heel veel veilige kilometers gewenst!