Home / Scooterverzekering / Ben ik verplicht om mijn scooter of bromfiets te verzekeren?
Vrouw naast een scooter

Ben ik verplicht om mijn scooter of bromfiets te verzekeren?

Heeft u een nieuwe bromfiets of scooter gekocht? Dan dient u daar een geldige verzekering voor af te sluiten om er de openbare wegmee op te mogen. Zolang u geen geldige verzekering heeft afgesloten is het niet toegestaan om de weg op te gaan. We zorgen er op die manier voor dat iedere bestuurder in Nederland een verzekering heeft, zodat u als eventueel slachtoffer kunt rekenen op een vergoeding van de kosten. U bent uiteraard niet verplicht om een uitgebreide scooterverzekering af te sluiten, al is dat in de meeste gevallen wel verstandig.

Verplichte WA scooterverzekering of brommerverzekering

Het is in Nederland verplicht om in ieder geval een WA bromfietsverzekering af te sluiten. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid, waarmee we ervoor zorgen dat we de gemaakte kosten kunnen laten vergoeden indien we schade rijden. Rijdt u met uw scooter iemand aan, of heeft u op een andere manier schuld aan een ongeval? Dan is het uw verzekeraar die de kosten aan derden zal moeten vergoeden, op basis van de schade die ze lijden. Het gaat om zowel de materiƫle schade als de immateriƫle schade. Houd er rekening mee dat vooral de kosten van letsel flink op kunnen lopen.

WA plus of allrisk dekking

U kunt er voor kiezen om een WA plus (WA beperkt casco) dekking af te sluiten. U zorgt er op die manier voor dat u uw scooter tegen diefstal kunt verzekeren, maar daarnaast ook tegen schade als gevolg van invloeden van het weer. Het is een meer uitgebreide dekking dan de WA brommerverzekering. Houd er rekening mee dat de premie per maand of per jaar ook wat hoger zal liggen. Wilt u de meest uitgebreide verzekering afsluiten voor uw brommer of scooter? Kies dan voor de WA allrisk scooterverzekering. Uiteraard heeft u in de beide gevallen ook de beschikking over de verplichte WA dekking voor uw scooter.

Aanvullende modules

U heeft bovendien de mogelijkheid om aanvullende modules af te sluiten voor uw cooter of bromfiets. Dit is niet verplicht, maar wel handig indien u bijvoorbeeld regelmatig iemand achterop heeft zitten. Kies in dat geval voor de opzittende dekking, waarmee u ervoor zorgt dat uw passagier ook op een goede manier verzekerd is. Wilt u er zeker van zijn dat u juridische ondersteuning krijgt op het moment dat er een conflict ontstaat? Kies dan voor rechtsbijstand binnen uw scooterverzekering, zodat u zich daar geen zorgen over hoeft te maken.

Nieuwe brommer of scooter verzekeren

Gaat u uw nieuwe scooter of bromfiets verzekeren? Dan is het in de meeste gevallen verstandig om een allrisk dekking af te sluiten. Het voordeel hiervan is dat u ook de schade aan uw eigen scooter vergoed krijgt, op het moment dat u een aanrijding heeft of schuld heeft aan een ongeval. Het is van belang dat u de schade niet opzettelijk aanbrengt. In bijna alle andere gevallen zal de verzekeraar de schade aan uw scooter netjes vergoeden. Zet de allrisk scooterverzekering na enkele jaren om in een WA beperkt casco of WA scooterverzekering, zodat de premie beter past bij het risico dat u loopt.