Home / Scooterverzekering / Ben ik verplicht om mijn scooter of bromfiets te verzekeren?
Vrouw naast een scooter


Is een scooterverzekering verplicht in Nederland?

In Nederland is het verplicht om een scooterverzekering te hebben. De reden hiervoor is dat je scooter gezien wordt gezien als een volwaardig voertuig. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor schade die je veroorzaakt tijdens het rijden op je scooter, net zoals met een auto of motor. Het korte antwoord is: Ja, je moet een scooterverzekering hebben.

Wanneer moet je een scooter verzekeren?

Een scooterverzekering is verplicht vanaf het moment dat je scooter op je naam staat. Je scooter moet je dus altijd verzekeren, zelfs als je deze niet actief gebruikt. Dus ook als je scooter in de schuur staat en je rijdt er niet op, dan moet deze nog steeds verzekerd zijn. Bij diefstal of schade ben je dan nog steeds verzekerd, ook al gebruik je hem niet.

Wat gebeurt er als je zonder verzekering rijdt?

Heb je geen geldige scooterverzekering, dan kun je een hoge boete verwachten als je betrapt wordt. De boete kan kan oplopen tot meer dan 400 euro. Maar erger nog, als je schade bij een ander veroorzaakt.

Erger nog, als je geen scooterverzekering hebt, en je veroorzaakt schade aan iemand anders, dan ben je persoonlijk aansprakelijk voor die schade. Dit kan zeer kostbaar zijn, vooral als er sprake is van ernstige letsel of schade.

Wanneer hoef je niet je scooter te verzekeren?

Als je scooter op jouw naam staat, dan moet je deze verzekeren, ook als je er niet op rijdt. Toch zijn er zijn enkele uitzonderingen:

  1. Scooter is geschorst: Als je je scooter bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) hebt geschorst, dan heb je geen scooterverzekering nodig. Tijdens de schorsingsperiode mag je scooter niet op de openbare weg, anders riskeer je een boete.
  2. Scooter is onbruikbaar: Als je scooter onbruikbaar is of volledig gedemonteerd dan hoef je deze meestal niet te verzekeren. Controleer dit altijd bij de RDW of je verzekeraar voor de zekerheid.

Let goed op: Is je scooter geschorst of onbruikbaar, dan mag deze niet op de openbare weg. Staat je scooter op de openbare weg (zelfs als deze niet wordt gebruikt), dan ben je nog steeds verplicht om deze te verzekeren.

Welke dekking moet je kiezen voor je scooterverzekering?

Er zijn verschillende soorten dekkingen voor scooterverzekeringen. De minimale verplichte variant is de WA-verzekering. Deze dekt schade die je aan anderen toebrengt. Wil je ook schade aan je eigen scooter verzekeren, neem dan een allriskverzekering. Een WA plus is ook een optie als je wat meer dekking wilt dan de WA-scooterverzekering.