Home / Blog / Kapotte of gestolen telefoon: wat dekt je verzekering?

Kapotte of gestolen telefoon: wat dekt je verzekering?

Na een val of stoot zit er misschien een barst in je scherm, is de behuizing beschadigd of heb je te maken met waterschade waardoor je telefoon het niet goed meer doet. In het geval van diefstal heb je snel een nieuwe telefoon nodig om weer bereikbaar en online te zijn. Dan is het fijn wanneer je goed verzekerd bent. Een speciale smartphoneverzekering dekt de meeste kosten, maar wist je dat je in veel gevallen ook een beroep kunt doen op je inboedelverzekering of reisverzekering?

Valt je telefoon onder je inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering verzeker je al je spullen in je woning tegen brand, diefstal, inbraak, water en storm. Het gaat daarbij om inboedel die je makkelijk kunt verplaatsen, zoals je televisie of een laptop. Wat veel mensen niet weten, is dat de meeste inboedelverzekeringen ook een extra dekking bieden voor mobiele telefoons binnenshuis. Zelfs schade door het laten vallen van je telefoon, waterschade of diefstal wanneer de telefoon onbeheerd in huis is, valt dan onder de dekking.

Verzekeraars zijn streng in het beoordelen van telefoonschade door vallen en stoten. Onder de basisdekking ben je meestal hiervoor niet verzekerd. Kies je voor een allrisk inboedelverzekering, dan is je mobiele telefoon altijd verzekerd in je woning.

Voordat je een claim indient, is het belangrijk om uit te zoeken wat je eigen risico is. Voor schade aan mobiele telefoons ligt het gemiddelde eigen risico meestal tussen de 50 en 150 euro. Sommige verzekeraars sluiten schade door nalatigheid uit of hanteren een maximumbedrag voor duurdere telefoons.

Telefoon gestolen uit huis

Wordt je smartphone uit je huis gestolen, dan valt deze standaard onder de dekking van de inboedelverzekering. De verzekeraar keert de nieuwwaarde van je telefoon uit, tenzij de dagwaarde van je toestel 40 procent of minder van de nieuwwaarde is, dan wordt de dagwaarde vergoed.

De kans is natuurlijk groter dat je smartphone wordt gestolen wanneer je buitenshuis bent. In dat geval wordt de schade niet standaard gedekt door de inboedelverzekering, want die dekt alleen je spullen in en rond je woning. Je kunt je inboedelverzekering wel uitbreiden met een buitenhuisdekking. Deze dekking zorgt ervoor dat je goederen ook buitenshuis zijn verzekerd tegen een hogere premie. Niet iedere verzekeraar biedt een buitenhuisdekking aan; soms wordt deze dekking als een aparte verzekering aangeboden. Vergelijk daarom verschillende verzekeraars goed bij het maken van je keuze.

Een telefoonverzekering afsluiten

De meest uitgebreide dekking krijg je bij het afsluiten van een speciale verzekering voor je smartphone. Bij het afsluiten van een telefoonabonnement krijg je vaak een telefoonverzekering aangeboden, maar je kunt ook zelf terecht bij enkele verzekeraars. Waar een inboedelverzekering vaak een redelijke basisdekking geeft, biedt een speciale smartphoneverzekering een uitgebreidere dekking. Zeker wanneer je een dure smartphone bezit, is een smartphoneverzekering een aanrader. Je telefoon is dan namelijk niet alleen verzekerd voor schade binnenshuis, maar ook bij schade, kwijtraken en diefstal. Dus zelfs als je telefoon kapot gaat doordat je hem laat vallen, kun je meestal een claim indienen.

Sommige smartphoneverzekeringen bieden ook aanvullende bescherming voor je accessoires zoals hoesjes, opladers en oortjes. Voor nieuwere telefoons geven veel verzekeraars je bovendien de mogelijkheid tot volledige vervanging, in plaats van alleen de reparatiekosten te vergoeden. De meeste vergoeden de aankoopprijs bij diefstal of verlies. Kijk wel altijd eerst welke schade je eigen inboedel- of reisverzekering mogelijk al dekt om dubbele kosten te voorkomen.

Mobiele telefoon en rekenmachine

Telefoon verzekerd door je reisverzekering

Is je telefoon tijdens een reis in het buitenland beschadigd geraakt of gestolen? Dan kun je mogelijk een beroep doen op je reisverzekering. Welke en hoeveel kosten zijn gedekt, verschilt per reisverzekering. Standaard annulerings- en reisverzekeringen bieden meestal een redelijke basisdekking als het gaat om diefstal of schade aan smartphones. Sommige reisverzekeringen bieden optionele modules die specifiek de dekking voor je telefoon verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een extra dekking voor onbeheerde bagage, waarmee je diefstal van je smartphone vanuit je hotelkamer of huurauto dekt, zelfs als de telefoon onbeheerd was achtergelaten.

Verzekering kiezen voor je smartphone

Welke verzekering je voor jouw smartphone nodig hebt, hangt af van de waarde van je toestel en het risico op schade of diefstal. Soms biedt de basisdekking van je inboedelverzekering voldoende dekking voor je smartphone, maar meestal heb je een aanvullende of allrisk dekking nodig. Heb je een nieuwe en dure iPhone of Samsung-telefoon? Dan is het goed om te kijken naar een inboedelverzekering met aanvullende dekking voor smartphones. Ga je op reis naar het buitenland? Dan biedt een reisverzekering je vaak de mogelijkheid om je smartphone te verzekeren.

Van plan om binnenkort een inboedelverzekering af te sluiten? Vergelijken is dan een must, want de verschillende verzekeringen hebben allemaal hun eigen dekkingen en kosten. Op onze website kun je op een overzichtelijke manier inboedelverzekeringen vergelijken, zodat al je spullen in huis goed gedekt zijn, inclusief je telefoon.

Plaats een reactie