Home / Blog / Uitvaart checklist voor na het overlijden

Uitvaart checklist voor na het overlijden

Als een dierbare overleden is dan is dat een verdrietig moment, dat is één ding dat zeker is. Nabestaanden vinden het vaak vervelend om zaken te moeten regelen na het overlijden. Toch ontkom je er niet aan. Er moet van alles geregeld worden zodat de overledene de laatste eer kan worden bewezen. In dit artikel nemen wij de belangrijkste zaken die geregeld moeten worden met je door. Een checklist kan heel goed helpen, zo weet je zeker dat je niks belangrijks vergeet.

Direct regelen

Bij een overlijden dient de huisarts geïnformeerd te worden. Als je naaste is overleden in het ziekenhuis of een verplegingshuis, dan dient de behandeld arts geïnformeerd te worden. Daarnaast is het verstandig om contact op te nemen met de uitvaartverzekeraar. Dit is alleen van toepassing als de overledene een uitvaartverzekering heeft. Het laatste punt om de checklist is het inlichten van familie en vrienden.

Nadenken over de uitvaart

Misschien heb je al veel gesproken over de uitvaart met de overleden nabestaande. Misschien heb je nog helemaal niks besproken. Hoe dan ook, er zijn altijd nog een aantal zaken waar over nagedacht moet worden. Zo moet de kleding en eventuele sieraden uitgezocht worden. Verder moet je nadenken over de tekst op de linten die op de bloemen worden aangebracht. Ook de tekst voor de rouwadvertentie en ander rouwdrukwerk moet geschreven worden. Wil je een tekst voorlezen tijdens de afscheidsbijeenkomst? Ook die moet geschreven worden. Denk ook na over de muziek die tijdens de uitvaart ten gehore gebracht moet worden. Tip: uitvaartkosten berekenen

Na de uitvaart

Is de uitvaart achter de rug? Ook na de uitvaart moeten er nog een aantal zaken geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan de grafsteen. Is er sprake van een crematie, zoek dan een urn uit of een ander herinneringsproduct. Verder krijg je te maken met het zogenaamde digitale nalatenschap. Je kunt hierbij denken aan accounts op websites zoals Facebook, Twitter en Instagram. Had je nabestaande lidmaatschappen, rekeningen en verzekeringen? Geef dan bij de betreffende bedrijven aan dat de eigenaar van deze zaken overleden is. Ze kunnen dan opgezegd worden of op een andere naam overgezet worden. Als er een koophuis nagelaten wordt kan deze in de verkoop gezet worden. Is er sprake van een huurwoning, dan dient de huur opgezegd te worden. Zo zijn er heel wat zaken die na een uitvaart geregeld moeten worden!

Plaats een reactie