Uitvaartverzekering vergelijken

Begin met vergelijken

Een uitvaartverzekering neemt alle zorgen weg

Met uitvaartverzekering ben je verzekerd voor de kosten van je begrafenis of crematie. Dit is belangrijk, via een maandelijkse premie spaar je voor de rest van je leven voor kosten van je uitvaart. Wij helpen je graag met uitvaartverzekeringen vergelijken zodat je een goede keuze kunt maken.

Kaars icoon

Welke uitvaartverzekering past bij jou?

Overlijden is geen leuk onderwerp om over na te denken. Maar wel belangrijk, want je wilt niet dat nabestaanden voor extra kosten komen te staan. Een uitvaartverzekering betaalt de kosten wanneer je komt te overlijden.

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen die je kunt afsluiten:

Soort verzekeringHoe het werktVoordelenNadelen
KapitaalverzekeringGelduitkering bij overlijden.Vrijheid: Nabestaanden hebben de vrijheid om de uitvaart te regelen.Meer regelen: Nabestaanden moeten zelf de uitvaart regelen. Kans op hogere kosten.
NaturaverzekeringVerzekeraar regelt de uitvaart.Lagere uitvaartkosten: Uitvaart wordt geregeld door verzekeraar met inkoopkortingen.Minder flexibiliteit: Uitvaart verloopt volgens het plan van de verzekeraar.
CombinatieverzekeringCombinatie van kapitaal- en naturaverzekering.Deel wordt geregeld: Gelduitkering, en gedeeltelijk geregeld door verzekeraar.Ingewikkelder: Nabestaanden en de verzekeraar regelen de uitvaart.

Kijk je naar kosten, dan zijn naturaverzekeringen een goede keuze om te besparen, omdat verzekeraars spullen en diensten voor de uitvaart met korting kunnen inkopen. De meeste Nederlanders kiezen een naturaverzekering (46%), daarna de kapitaalverzekering (28%), en minder mensen sluiten een combinatieverzekering af (16%).

De manier van uitkeren is een persoonlijke keuze. Wil je liever dat alles wordt geregeld, of dat je nabestaanden het gespaarde bedrag vrij kunnen uitgeven? Met een kapitaalverzekering ben je meer flexibel, bijvoorbeeld om een eigen uitvaartverzorger uit te kiezen. Bij een naturaverzekering verloopt de uitvaart altijd via de uitvaartonderneming van de verzekeraar.

Heb je een uitvaartverzekering nodig?

Een uitvaartverzekering is niet per se nodig, het is ook niet verplicht. Heb je voldoende spaargeld, dan kun je het opzij zetten voor je uitvaart. Besef wel dat je nabestaanden niet direct bij je spaargeld kunnen, en daarom de uitvaartkosten moeten voorschieten. Volgens het CBS kost een uitvaart ongeveer 7500 euro, een flink bedrag. Niet iedereen stil bij een onverwacht overlijden, en de financiële gevolgen.

Wil je zeker weten dat je nabestaanden geen uitvaartkosten moeten betalen bij je overlijden? Kies dan voor een uitvaartverzekering. Ook als je voldoende spaargeld hebt opgebouwd, want dan hoeven nabestaanden je uitvaart niet voor te schieten. Meestal worden bankrekeningen van een overledene namelijk geblokkeerd.

Hoe vergelijk je het beste uitvaartverzekeringen

We snappen dat het regelen van je uitvaart best vervelend kan zijn, want je wilt misschien niet graag over de dood nadenken. Maar je kunt het maar beter gedaan hebben voor je eigen gemoedsrust. Bij verzekeringvergelijk.nl helpen we je graag met alle informatie en tools die je nodig hebt. Onze uitgebreide kennis op het gebied van verzekeringen zorgen hopelijk voor genoeg vertrouwen, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Begin vandaag nog met vergelijken, niet alleen voor jezelf, maar zodat je ook je dierbaren beschermd tegen hoge kosten.

Houd rekening met de volgende punten als je een vergelijking gaat maken:

  • Premie: Vergelijk de kosten van verschillende aanbieders zodat je de beste prijs-kwaliteitverhouding kunt vinden.
  • Gezondheid: Heb je gezondheidsproblemen, overweeg dan een verzekering zonder medische acceptatie.
  • Dekking: Kies een dekking waarmee de wensen voor je uitvaart worden vervuld.
  • Type verzekering: Maak een keuze uit een kapitaalverzekering, naturaverzekering of combinatieverzekering.
  • Flexibiliteit: Controleer of je uitvaartverzekering na het afsluiten kunt aanpassen.
  • Waardevastheid: Ga na of het verzekerde bedrag meestijgt als de uitvaartkosten stijgen.

Met onze eigen handige vergelijker kun je eenvoudig uitvaartverzekeringen vergelijken op basis van je persoonlijke wensen. Je vindt dan de verzekeraar en verzekering die goed bij je past, want we zetten de premie, en belangrijkste kenmerken voor je op een rij.

De kosten van een uitvaartverzekering

Hieronder worden de kosten van uitvaartverzekeringen van verzekeraars vergeleken met een verzekerd bedrag van € 9.500. De premies zijn gebaseerd op de leeftijden 18, 25, 35, 45 en 55 jaar zodat je een goed beeld van de kosten krijgt.

Bij enkele verzekeraars is het mogelijk om in één keer je premie te betalen, dat heet een koopsom. Je betaalt dan dus niet meer een maandelijkse premie. Meestal ontvang je dan een korting.

De kosten van een uitvaartverzekering stijgen naarmate je ouder wordt. DELA is dit jaar de goedkoopste uitvaartverzekering voor alle leeftijden, terwijl EABN de duurste uitvaartverzekeraar is.

VerzekeraarBeoordelingVerzekerd bedragPremie 18 jaarPremie 25 jaarPremie 35 jaarPremie 45 jaarPremie 55 jaar
Monuta9.5€ 9.500,-€ 5,58€ 6,69€ 9,48€ 13,96€ 21,12
DELA9.6€ 9.500,-€ 6,88€ 8,03€ 10,41€ 14,23€ 20,64
A.S.R.8.3€ 9.500,-€ 8,83€ 10,01€ 13,38€ 18,75€ 27,68
TwentheGeen€ 9.500,-€ 9,53€ 11,47€ 15,50€ 22,13€ 33,43
De Laatste Eer (DLE)9.5€ 9.500,-€ 12,16€ 13,96€ 17,67€ 23,56€ 33,34

Meestgestelde vragen over uitvaartverzekeringen

De meest gestelde vragen over uitvaartverzekeringen vind je hier

Er zijn nog andere manieren om je uitvaart te verzekeren. Hieronder vind je een overzicht met verschillende spaarvormen voor je uitvaart.

SpaarvormHoe werkt het?VoordelenNadelen
1. UitvaartverzekeringEen verzekering om de kosten van je uitvaart te dekken.Geen zorgen voor nabestaanden. Geen grote inleg.Je ontvangt geen spaarrente.
2. SpaarrekeningEen spaarrekening waarop je spaart voor je uitvaartkosten.Je hebt meer controle en je ontvangt spaarrente.Discipline om te sparen.
3. BeleggenGeld investeren in aandelen of obligaties om voor je uitvaart.Rendement kan hoger zijn dan bij sparen.Risico op verlies van geld.
4. LevensverzekeringEen verzekering die een geldbedrag bij overlijden.Zekerheid van uitkering voor nabestaanden.Niet specifiek voor uitvaart bedoeld.
5. UitvaartdepositoGeld voor lange tijd vastzetten tegen een vaste rentepercentage.Een vaste rente en geen gezondheidsverklaring nodig.Geld staat tot overlijden vast.

Indexering is het automatisch aanpassen van het verzekerde bedrag vanwege de waardevermindering van geld en de stijgende kosten. Het verzekerde bedrag wordt op deze manier periodiek verhoogd, zodat het uitgekeerde bedrag de kosten van een uitvaart kan blijven dekken.

In Nederland zijn er 11 verzekeraars actief die uitvaartverzekeringen aanbieden, waaronder vijf echte uitvaartverzekeraars: DELA, Monuta, Ardanta, Lifetri en Twenthe.

VerzekeraarMaximale leeftijd afsluitenBeoordelingen
DELA748,6
Twenthe758,6
Lifetri748,6
Monuta748,5
Ardanta756,2

De uiterste leeftijd voor het afsluiten van een uitvaartverzekering verschilt per verzekeraar, meestal tussen 70 en 80 jaar. Bij de meeste verzekeraars is de maximale leeftijd 74 of 75 jaar. Houd er rekening mee dat de premiekosten hoger zijn als je ouder bent vanwege het hogere risico op sterven.

Meer soorten uitvaartverzekeringen

Uitvaart bloemstuk

Crematieverzekering

Kies voor een crematieverzekering wanneer je liever niet begraven wilt worden.

Begrafenis met mensen in de regen

Begrafenisverzekering

Kies voor een begrafenisverzekering wanneer je liever niet gecremeerd wilt worden.

Tablet in hand

Uitvaartkosten berekenen

Bereken de kosten van je uitvaart aan de hand van persoonlijke wensen.

De bekende uitvaartverzekeraars

Zoek je een goede uitvaartverzekering? Jaarlijks doen we onderzoek naar de kosten en dekking van verzekeraars. Vergelijk de bekende uitvaartverzekeringen en sluit vandaag nog een verzekering af voor je uitvaart of begrafenis.
Monuta logo

Monuta uitvaartverzekering

Verzekerd bedrag € 9.500,-

Looptijd: Tot overlijden

Vanaf € 5,58 per maand

DELA uitvaartverzekering

Verzekerd bedrag € 9.500,-

Looptijd: Tot 65 jaar of overlijden

Vanaf € 6,88 per maand

A.S.R. uitvaartverzekering

Verzekerd bedrag € 9.500,-

Looptijd: Zelf bepalen

Vanaf € 8,83 per maand

Waarom een uitvaartverzekering afsluiten?

Een uitvaart kost gemiddeld € 7500. Laat je nabestaanden niet achter met deze hoge kosten en sluit vandaag nog een uitvaartverzekering af. 74% van alle Nederlanders heeft een uitvaartverzekering.
Home / Uitvaartverzekering vergelijken