Home / Uitvaartverzekering vergelijken / Bestaat er een uitvaartverzekering zonder medische vragen?
Medische vragen

Bestaat er een uitvaartverzekering zonder medische vragen?

Bent u op zoek naar een uitvaartverzekering zonder medische vragen? Er zijn diverse uitvaartverzekeraars actief die geen medische acceptatie uitvoeren en u altijd zullen verzekeren. In veel van de gevallen zullen de verzekeraars wel naar uw leeftijd kijken en de premie op basis daarvan vaststellen. Dat heeft te maken met het feit dat u op latere leeftijd meer risico loopt om sneller te overlijden.

Waarom een medische keuring?

Een aantal van de uitvaartverzekeraars voert een medische keuring uit om ervoor te zorgen dat zij een goed beeld krijgen van uw persoonlijke situatie. Uw huidige gezondheid, of de een aanleg voor bepaalde ziekten is voor een uitvaartverzekeraar belangrijke informatie, zodat er een risicoanalyse gemaakt kan worden. Een aanbieder zal uiteindelijk altijd uitkeren, gezien het feit dat wij als mens allemaal een keer komen te overlijden. Hoe langer u op deze aardbol rondloopt verblijft, des te meer premie u zult betalen en des te minder kosten de verzekeraar uiteindelijk maakt. Aan de hand van een medische keuring kan er een schatting van de hoogte van de premie gemaakt worden waarmee de kosten voor uw uitvaart gedekt worden.

Geen medische vragen

Een aantal uitvaartverzekeraars maakt geen gebruik van medische vragen. De verzekeraars gaan er vanuit dat zowel sterke als minder sterke klanten zich aan zullen melden, waardoor men uiteindelijk op het gemiddelde uit zal komen. Dit betekent dat een ieder met een medisch gezien mindere conditie wat minder premie zal betalen en wat meer zal ontvangen, terwijl de meer gezonde verzekerden wat langer premie betalen en op die manier wat extra bijdragen aan de kosten voor de uitvaart van een ieder die eerder komt te overlijden. Verzekeraars nemen in dit geval het risico dat relatief veel minder gezonde mensen zich aanmelden, waardoor de kosten op zouden kunnen lopen.

Wachttijd

Een aantal van de uitvaartverzekeraars die geen medische keuring hanteren kunnen wel gebruik maken van een wachttijdregeling. De wachttijd staat voor de periode waarin u al wel premie betaalt, maar u nog geen gebruik kunt maken van de dekking. We spreken ook wel van een Carenzperiode, die verzekeraars gebruiken om ervoor te zorgen dat u de dekking niet afsluit, vlak voor het moment waarop u verwacht te overlijden. In dat geval zou de verzekeraar immers nauwelijks premie kunnen ontvangen.

Premie op basis van uw leeftijd

De hoogte van de premiekosten worden in veel gevallen vastgesteld op basis van uw leeftijd. Verzekeraars gaan uit van een gemiddelde leeftijd waarop mensen komen te overlijden en baseren daar vervolgens de premie op. Bent u bijvoorbeeld ouder dan 65 jaar en wilt u een uitvaartverzekering afsluiten, dan betaalt u over een minder lange periode, een hoger bedrag aan premie per maand, dan een persoon van 25 jaar. U bouwt zo sneller een vermogen op waarmee de kosten van een uitvaart of begrafenis gedekt kunnen worden.