Home / Uitvaartverzekering vergelijken / Hoe bereken ik de afkoopwaarde van mijn begrafenispolis?
Afkoopwaarde begrafenispolis

Hoe bereken ik de afkoopwaarde van mijn begrafenispolis?

Wilt u de afkoopwaarde van uw begrafenispolis berekenen? Dit is een bepaald bedrag die u uit kunt laten keren op het moment dat u de verzekering wilt opzeggen. Wilt u bijvoorbeeld zelf gaan sparen voor uw uitvaart, of heeft u om een andere reden geen behoefte meer aan de dekking? Neem dan contact op met uw verzekeraar, om na te gaan wat de begrafenispolis afkoopwaarde bedraagt.
Houd er rekening mee wanneer u de afkoopwaarde wilt berekenen dat de waarde over het algemeen lager ligt dan de premiekosten die u tot op dat moment betaald heeft. Bovendien dient u gebruik te maken van een naturapolis, aangezien het niet mogelijk is om een restitutiepolis af te kopen. Weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af en besluit op basis daarvan of het verstandig is om de polis af te kopen.

Uitvaartverzekering afkopen

U kunt een uitvaartverzekering afkopen indien uw verzekeraar u deze mogelijkheid biedt. Het is een wat verwarrende term, aangezien u daar zelf geen bedrag voor hoeft te betalen. De verzekeraar zal uitgaan van het bedrag dat u aan premie betaald heeft, en haalt daar de kosten vanaf. Het kan gaan om de kosten tot op dat moment, maar er zijn ook gevallen bekend van verzekeraars die de kosten tot aan het eind van de looptijd berekenen en deze in mindering brengen.

Bedrag laten uitkeren

Vervolgens kunt u het bedrag laten uitkeren, door de uitvaartverzekering af te kopen. Houd er rekening mee dat er na een paar jaar nog niet voldoende rechten zijn opgebouwd, waardoor de kans groot is dat de kosten ervoor zorgen dat u de polis niet zomaar af kunt kopen. Pas na bijvoorbeeld 10 jaar of meer aan premie is het waarschijnlijk dat u de polis af kunt kopen en dat er een bedrag beschikbaar komt. Op dat moment kunt u de afkoopwaarde achterhalen en deze eventueel laten storten op uw bankrekening.

Innen of door laten lopen?

Er zijn voordelen aan het laten doorlopen van de begrafenispolis. U kunt het geld van uw verzekering innen, maar dit staat niet in verhouding tot de uitkering die men zal doen op het moment dat u komt te overlijden. U verliest een bepaald rendement die men opgebouwd heeft met uw maandelijkse premie die u heeft overgemaakt aan de verzekeraar.

Verzekering premievrij maken

Het is in veel gevallen mogelijk om een begrafenispolis premievrij te maken, in plaats van deze direct af te kopen. In dat geval blijft de waarde verzekering intact en zal deze gewoon doorlopen tot aan het moment van overlijden. Door de verzekering premievrij te maken zult u geen premiekosten meer hebben. Besluit of het verstandig is om een nieuwe aanvullende begrafenisverzekering af te sluiten, of door zelf een bedrag bij elkaar te sparen om de kosten van een begrafenis en uitvaart te kunnen dekken.