Home / Uitvaartverzekering vergelijken / Opzeggen uitvaartzekering door afkopen of premievrij maken?
Paardenbloem

Opzeggen uitvaartzekering door afkopen of premievrij maken?

Heeft u een uitvaartverzekering maar wilt u deze graag opzeggen? U heeft twee verschillende mogelijkheden om de verzekering op te zeggen. U kunt besluiten de verzekering premievrij te maken en deze wel door te laten lopen en de mogelijkheid om de verzekering af te kopen. In dit laatste geval krijgt u de opgebouwde waarde van uw verzekering tot uw beschikking. Houd er rekening mee dat dit bedrag over het algemeen lager is dan de opbouw van de premie die u tot op dat moment gedaan heeft.

Uitvaartverzekering premievrij maken

Wilt u de uitvaartverzekering opzeggen? Dan kunt u deze over het algemeen het best premievrij maken. U zorgt er op die manier voor dat de verzekering wel gewoon door zal lopen en deze uit zal keren op het moment dat u komt te overlijden. De premies van de afgelopen jaren heeft u al betaald, dus het kan geen kwaad om die als het ware in de verzekering te laten zitten. Vervolgens zullen uw nabestaanden in een deel van de kosten uitgekeerd krijgen, of zal de verzekeraar een deel van de uitvaart voor haar rekening nemen. Houd er rekening mee met ongeveer een verplichte looptijd van minimaal 5 jaar om in aanmerking te komen voor het premievrij maken.

Afkopen van de uitvaartverzekering

U kunt er daarnaast voor kiezen om een uitvaartverzekering af te kopen, in dat geval moet u rekening houden met een belangrijk nadeel. U bouwt een kapitaal op dat de uitvaartverzekeraar uit zal keren op het moment dat u komt te overlijden. De premie die u betaalt wordt deels gebruikt voor de opbouw van dit kapitaal, maar wordt daarnaast ook deels gebruikt om het risico af te dekken dat u vroegtijdig komt te overlijden. Het zorgt ervoor dat het bedrag dat u aan premie betaald heeft altijd hoger zal zijn dan de waarde van de uitvaartverzekering. Kiest u voor het opzeggen door afkopen? Dan is de kans groot dat men u een relatief laag bedrag uit zal keren.

Natura- of kapitaalverzekering

Deze vormen van opzeggen zijn van toepassing op de naturaverzekering die ervoor zorgt dat een bepaald kapitaal de kosten van een uitvaart dekt. Indien u de uitvaart toch liever door uw nabestaanden wilt laten verzorgen dan zijn er genoeg mogelijkheden. Houd rekening met de verschillende vormen waar u uit kunt kiezen.