Home / Uitvaartverzekering vergelijken / Opzeggen uitvaartzekering door afkopen of premievrij maken?
Paardenbloem

Opzeggen uitvaartzekering door afkopen of premievrij maken?

Heb je een uitvaartverzekering, maar wil je deze graag opzeggen? Dan heb je twee verschillende opties. Je kunt de verzekering premievrij maken en deze door laten lopen, of je kunt de verzekering afkopen. In dit laatste geval krijg je de opgebouwde waarde van je verzekering tot je beschikking. Houd er rekening mee dat dit bedrag over het algemeen lager is dan de totale premie die je tot op dat moment hebt betaald.

Uitvaartverzekering premievrij maken

Wil je je uitvaartverzekering opzeggen? Dan is het over het algemeen een goed idee om deze premievrij te maken. Op deze manier blijft de verzekering actief en zal er een uitkering plaatsvinden op het moment dat je komt te overlijden. De premies die je in de afgelopen jaren hebt betaald, blijven behouden binnen de verzekering, waardoor het geen kwaad kan om deze premievrij te maken. Vervolgens zullen je nabestaanden een deel van de kosten vergoed krijgen, of zal de verzekering een bijdrage leveren aan de uitvaartkosten.

Het is wel belangrijk om te realiseren dat de uitkering lager zal zijn dan oorspronkelijk overeengekomen, omdat je stopt met het betalen van de premies. Het biedt je wel een manier om de verzekering in stand te houden zonder verdere financiële verplichtingen.

Afkopen van de uitvaartverzekering

Je kunt er ook voor kiezen om je uitvaartverzekering af te kopen. Het is dan belangrijk om rekening te houden met een groot nadeel. Gedurende de looptijd van je verzekering bouw je een kapitaal op dat de uitvaartverzekeraar zal uitkeren op het moment dat je komt te overlijden. De premie die je betaalt, wordt deels gebruikt voor de opbouw van dit kapitaal, maar ook deels om het risico af te dekken dat je vroegtijdig komt te overlijden. Dit betekent dat je premie altijd hoger zal zijn dan de waarde van de uitvaartverzekering toen je het kocht.

Kies je ervoor om de verzekering op te zeggen door deze af te kopen? Dan is de kans groot dat je een relatief laag bedrag uitgekeerd krijgt. Het afkoopbedrag is vaak lager dan het totale bedrag aan premies dat je tot dan toe hebt betaald. Dit komt doordat de verzekeraar kosten en risico’s moet dekken, en omdat de waarde van de verzekering is berekend op basis van een langere looptijd.

Je uitvaartverzekering afkopen kan op de korte termijn financieel verlichting bieden, maar het betekent ook dat je geen dekking meer hebt voor de kosten van je uitvaart. Dit kan financiële stress voor je nabestaanden veroorzaken op een emotioneel beladen moment. Zeker een punt om rekening mee te houden.

Omzetten oude verzekering

Het omzetten van je huidige uitvaartverzekering naar een andere, meer uitgebreide polis is in veel gevallen mogelijk en kan voordelen bieden. Neem eerst contact op te nemen met je huidige verzekeraar. Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om je huidige polis om te zetten of te upgraden, zodat deze beter aansluit bij je veranderde situatie.

Het is ook mogelijk om over te stappen naar een andere uitvaartverzekeraar, maar dit kan minder gunstig zijn. Er kunnen namelijk kosten zijn verbonden aan het overstappen.

Reactiveren van oude uitvaartverzekering

Als je na een tijdje besluit dat je je oude uitvaartverzekering weer actief wilt maken, is dit in sommige gevallen mogelijk in overleg met de uitvaartverzekeraar. Hier zijn echter wel voorwaarden aan verbonden:

  • Bij afkoop van de uitvaartverzekering: Als de afgekochte verzekering binnen een half jaar weer actief wordt gemaakt en de uitgekeerde afkoopwaarde wordt terugbetaald, dan kan de verzekering opnieuw worden geactiveerd.
  • Bij een premievrije verzekering: Als de verzekering binnen een paar jaar weer actief wordt gemaakt en alle achterstallige premies worden betaald aan de verzekeraar, dan kan de oude verzekering weer in werking worden gesteld.