Home / Blog / Valt mijn telefoon onder de inboedelverzekering?

Valt mijn telefoon onder de inboedelverzekering?

Waarschijnlijk geldt voor jou hetzelfde als voor veel mensen: je telefoon is één van je belangrijkste bezittingen. En je neemt hem overal mee naartoe. Zo’n kwetsbaar en waardevol bezit wil je natuurlijk goed verzekeren. Bij de meeste inboedelverzekeringen is schade aan je smartphone gedekt, maar daar zitten wel veel voorwaarden aan. En steeds meer verzekeraars kiezen ervoor om bepaalde schades aan de smartphone uit de inboedelverzekering te halen. In deze blog leggen we je uit in welke situaties je telefoon sowieso verzekerd is onder de inboedelverzekering. En we vertellen welke verzekeraars bepaalde schades aan de telefoon uit hun inboedelverzekering hebben gehaald.

Valt mijn telefoon onder de inboedelverzekering?

Je mobiele telefoon valt onder je inboedelverzekering. Een inboedelverzekering is een verzekering voor alle losse spullen in je huis, die dus niet aan de woning vastzitten. Denk daarbij aan je meubels, gordijnen, televisie en dus ook je smartphone. Maar let op: je mobieltje is met een basic inboedelverzekering alleen verzekerd in en om je huis. Gebeurt er iets mee op je werk of op straat, dan biedt de basis inboedelverzekering geen dekking.

Welke schades vergoedt de inboedelverzekering?

Heb je een inboedelverzekering, dan is je telefoon verzekerd voor ‘klassieke schades’, door bijvoorbeeld brand, storm, blikseminslag en inbraak. Dit zijn allemaal vervelende dingen, waar je zelf weinig invloed op hebt. Een basis inboedelverzekering dekt géén schades die jij zelf veroorzaakt. Smartphone in de wc laten vallen? Het scherm kapot gestoten tegen de punt van je tafel? Helaas, een basis inboedelverzekering keert in dat soort gevallen niet uit. Je kunt ervoor kiezen om je inboedelverzekering uit te breiden zodat je wel dekking hebt in dit soort situaties.

Uitbreiden telefoon inboedelverzekering

Bij de meeste verzekeraar heb je de mogelijkheid om je inboedelverzekering uit te breiden. Dan is schade aan je telefoon in veel meer situaties gedekt.

Allrisk verzekering

Wil jij bijvoorbeeld een verzekering voor telefoon laten vallen, waterschade en stoten? Kortom: een verzekering die óók schade dekt die je zelf hebt veroorzaakt? Overweeg dan een allrisk inboedelverzekering. De allriskdekking is de meest uitgebreid mogelijke dekking bij een inboedelverzekering. Hiermee ben je verzekerd voor ‘alle van buitenaf komende onheilen’, ook buiten je eigen huis.

Buitenhuis dekking

Je kunt je inboedelverzekering ook simpelweg uitbreiden met een buitenhuis dekking. Je telefoon is daarmee wereldwijd gedekt. Belangrijk om te weten is dat niet alle verzekeraars deze dekking aanbieden.

Verzekering voor kostbaarheden

Vind je het bedrag dat jouw inboedelverzekering uitkeert bij schade te laag? Dan zou je de verzekering kunnen uitbreiden met een kostbaarhedenverzekering. Vaak geldt die dekking dan ook buitenhuis.

Kapotte smartphone

Steeds meer schades aan smartphones

In de afgelopen jaren hebben steeds meer mensen in Nederland een smartphone. Die telefoons zijn een stuk duurder en kwetsbaarder dan ouderwetse mobieltjes. Bovendien is de ‘claimbewustheid’ van Nederlandse consumenten toegenomen. Met andere woorden: mensen stappen sneller naar de verzekering als zij schade hebben. Voor verzekeraars wordt het hierdoor steeds duurder om alle schades te vergoeden. Verzekeraar Unigarant vertelde bijvoorbeeld dat het in 2011 nog zo’n 500 claims binnenkreeg van gebarsten schermpjes. In 2016 steeg dat naar 8500 stuks. Hierdoor rijzen de kosten de pan uit.

Welke inboedelverzekeringen dekken niet alle schades?

Vanwege die stijgende kosten, kiezen steeds meer verzekeraars ervoor om schades door eigen toedoen en buiten het huis uit de dekking van hun inboedelverzekering te halen. Tot nu toe hebben Unigarant, Inshared, ASR, en ING bekend gemaakt dat zij dit doen. Deze verzekeraars vergoeden nog wel de klassieke schades door brand, diefstal of storm in en om het huis. Maar laat je jouw smartphone ergens op straat vallen, of wordt hij gestolen op je werk, dan keren ze dus geen geld meer uit. Zelfs niet als je een allrisk inboedelverzekering hebt of een buitenhuis dekking. Wil je je toch verzekeren voor gevallen of verdronken telefoons, dan moet je voortaan een aparte elektronicapolis afsluiten. Die kost ongeveer hetzelfde als een algemene inboedelverzekering. Waarschijnlijk volgen andere verzekeraars dit voorbeeld. Als je een inboedelverzekering afsluit, bij welke verzekeraar dan ook, is het dus belangrijk om de voorwaarden goed door te lezen.

Mogen verzekeraars de voorwaarden aanpassen?

Misschien vraag je jezelf nu af: mag een verzekeraar de voorwaarden van een inboedelverzekering zomaar wijzigen? Het antwoord is: ja, mits consumenten er op tijd van op de hoogte worden gesteld. De Consumentenbond legt uit dat sommige verzekeraars een zogenoemde ‘en bloc-clausule’ hebben. Die bepaling geeft de verzekeraar het recht om de voorwaarden en de premie voor bepaalde groepen verzekerden tussentijds en eenzijdig te wijzigen. Als de verandering nadelig voor je is, dan heb je het recht om de verzekering meteen op te zeggen. Die mogelijkheid moet dan wel in de voorwaarden staan. Staat het niet in de voorwaarden? Dan kun je toch bezwaar maken omdat het ontbreken van een opzegmogelijkheid ‘onredelijk bezwarend’ is.

Hoeveel geld krijg ik terug van mijn verzekeraar?

Is je telefoon thuis beschadigd door bijvoorbeeld storm? Dan wordt de schade vergoed tot een bepaald maximumbedrag. Mobiele telefoons zijn meestal tegen nieuwwaarde vergoed. Dit betekent dat je een bedrag terugkrijgt waarvoor je een vergelijkbaar nieuw exemplaar kunt kopen. Is je telefoon nog maar 40 procent of minder waard dan de nieuwwaarde? Dan krijg je alleen de dagwaarde vergoed. Dat is dus minder dan de nieuwwaarde.

Dubbele dekking inboedelverzekering en telefoonverzekering

Als je een nieuwe telefoon aanschaft, krijg je vaak het aanbod om meteen ook een telefoonverzekering af te sluiten. Een telefoonverzekering biedt doorgaans wereldwijd dekking tegen verlies, beschadiging en diefstal van je telefoon. In de voorwaarden van de telefoonverzekering staat in welke situaties je wel en niet gedekt bent. Heb je een uitgebreide inboedelverzekering die deze schades ook allemaal dekt, dan ben je dus dubbel verzekerd.

Conclusie

Je telefoon valt onder je inboedelverzekering. Dit betekent dat je telefoon verzekerd is tegen schade door onder andere brand en diefstal in en om je huis. Wil je extra risico’s vermijden? Kies er dan voor om je inboedelverzekering uit te breiden met buitenhuisdekking of een kostbaarhedenverzekering. Een allrisk inboedelverzekering biedt de meest uitgebreide dekking, ook voor schades aan je telefoon buiten je huis. Zelfs als je je smartphone in de wc laat vallen. Dit geldt niet meer voor de inboedelverzekeringen van Unigarant, Inshared, ASR, Ditzo en ING. Zij dekken alleen nog maar de klassieke schades door bijvoorbeeld brand of storm in en om je huis. Lees dus altijd goed de voorwaarden door voor je een uitbreide verzekering afsluit.

Plaats een reactie