Home / Blog / Veel ZZP’ers krijgen geld terug van verzekeraars

Veel ZZP’ers krijgen geld terug van verzekeraars

Duizenden ZZP’ers krijgen de komende tijd geld terug van hun verzekeraar, omdat ze teveel premie betaald hebben voor hun arbeidsongeschiktheidsverzekering. Veel ZZP’ers wisten aanvankelijk een voordelige polis af te sluiten, maar dienden daar vervolgens meer voor te gaan betalen. Hierdoor werden de goedkope polissen ineens een stuk duurder.

Nationale Nederlanden is een van de twee verzekeraars die openlijk heeft toegegeven bereid te zijn de teveel betaalde premie terug te gaan betalen. ZZP’ers kunnen van hen dus een restitutie verwachten, die op kan lopen tot duizenden euros.

Verhoging van de premie

Veel zelfstandigen sluiten voor langere tijd een arbeidsongeschiktheidsverzekering af, om zeker te zijn van een inkomen wanneer ze hun vak niet meer uit kunnen oefenen. De verzekeraar dient zich in principe de gehele looptijd te houden aan de overeengekomen premie, maar kan daarnaast een beroep doen op de en-bloc clausule.

Het is op die manier mogelijk om toch tussentijds in te grijpen en de premie te verhogen. Een aantal verzekeraars heeft daar de afgelopen jaren gebruik van gemaakt. Er zijn voorbeelden bekend van bouwvakkers die per maand ineens €880 gingen betalen, terwijl dat eerst nog €508 was.

Uitspraak van de rechter

Een uitspraak van de rechter in december bepaalde echter dat Delta-Lloyd de en-bloc clausule onterecht had toegepast. Men kreeg er te maken met een onverwacht hoge kostenpost door veel schadeclaims, maar dat was volgens de rechter niet voldoende om de ZZP’ers (veel) meer premie te laten betalen. In Nederland maken zo’n 400.000 zelfstandigen gebruik van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Volgens een woordvoerder van Nationale Nederlanden gaat men z’n 5.000 van deze zelfstandigen compenseren voor de hogere premie die zij zijn gaan betalen. Wat dat betreft vallen die verzekeringen nu toch weer wat voordeliger uit.

Plaats een reactie