Home / Blog / Waar vind ik de meldcode auto?

Waar vind ik de meldcode auto?

Als je een autoverzekering gaat afsluiten, moet je de meldcode auto doorgeven aan je verzekeraar. Met deze code wordt voorkomen dat verzekeraars verkeerde kentekens aanmelden bij de RDW. Het RDW kan hierdoor controleren of iedere auto wel is verzekerd. Maar is de meldcode auto precies? Waar is hij voor nodig? En hoe kom ik erachter wat mijn meldcode is?

Wat is meldcode auto?

Wie een autoverzekering kiest, zal op een gegeven moment van de verzekeraar te horen krijgen dat hij de meldcode voor de auto moet doorgeven. De meldcode is een code van 4 cijfers, die gelijk zijn aan de laatste 4 nummers van het chassisnummer. De verzekeraar geeft de meldcode door aan de Dienst Wegverkeer (RDW). De RDW linkt het aan het kenteken van de auto.

Waarvoor is de meldcode? 

Met de meldcode kan de RDW controleren of voor alle auto’s in Nederland een autoverzekering is afgesloten. Het is namelijk wettelijk verplicht om als autobezitter (minimaal) WA-verzekerd te zijn, er staan hoge boetes op het niet verzekerd zijn. De RDW controleert of het kenteken van de auto en de meldcode met elkaar in overeenstemming zijn. Zo kunnen ze dus checken of de verzekering die is afgesloten echt geldt voor de juiste auto. Via de meldcode kan de RDW ook checken of autoverzekeraars de juiste kentekens aanmelden of afmelden. Verzekeraars moeten namelijk steeds de meldcode noemen als ze een wijziging doorgeven.

Hoe kan ik de meldcode auto opzoeken? 

De meldcode staat op oude kentekenbewijzen van voor 2014, op de nieuwe kentekenbewijzen is ‘ie niet meer te vinden. Gelukkig zijn er een aantal andere manieren om jouw meldcode te vinden:

  • De code staat op het tenaamstellingsverslag dat je hebt gekregen toen je de auto overschreef.
  • Heb je het chassisnummer, dan weet je ook de meldcode (de laatste 4 cijfers daarvan). Het chassisnummer vind je doorgaans onder de motorkap van de auto.
  • Door in te loggen bij de RDW met je DigiD kun je alle gegevens van het voertuig bekijken. Dit kan natuurlijk alleen als de auto op jouw naam staat.
  • Lukken de vorige methodes niet, dan kun je de code altijd nog vragen aan de vorige eigenaar van de auto. 
geen kenteken

Autoverzekering afsluiten zonder meldcode 

Is het mogelijk om een autoverzekering af te sluiten zonder meldcode? In principe is dat mogelijk. Bij de meeste verzekeraars kun je eerst de verzekering afsluiten en pas op een later moment de meldcode doorgeven. Meestal kun je de code ‘0000’ invullen en dan later, als je de meldcode weet, het echte nummer doorgeven. Controleer voor de zekerheid even op de website van je verzekeraar of dat ze deze optie aanbieden.

Verschil meldcode en tenaamstellingscode 

De meldcode wordt nog wel eens verward met de tenaamstellingscode. Daarom leggen we kort de verschillen tussen deze twee codes uit. De meldcode hoort bij het chassisnummer van de auto en slaat dus echt op de auto zelf. De tenaamstellingscode is gekoppeld aan het kenteken. Het eerste deel van deze code krijg je bij het overschrijven van de auto. Als je de kentekencard van de RDW krijgt, zit daar ook het tweede deel van de code bij. Samengevoegd is dit de hele tenaamstellingscode. Deze code heb je nodig voor bijvoorbeeld het verkopen, inruilen of slopen van je auto.

Nieuwe tenaamstellingscode aanvragen 

Je tenaamstellingscode moet je altijd goed bewaren. Maar bewaar ‘m niet in de auto, want dan kan een autodief de gestolen auto makkelijk verkopen. Wat te doen als je de tenaamstellingscode toch kwijt bent geraakt? Gelukkig hoef je hierover niet te stressen, bij de RDW kun je namelijk een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.

Kentekencard 

Vaak wordt het begrip meldcode in één adem genoemd met de kentekencard. Dat is niet zo gek, omdat de meldcode vroeger op het kentekenbewijs stond. Maar tegenwoordig (sinds 1 januari 2014) staat het niet meer op de kentekencard, oftewel het kentekenbewijs in creditcardformaat. Natuurlijk erg handig dat je de card nu gewoon in je portemonnee kunt stoppen, alleen jammer dat de meldcode er niet meer opstaat. Maar goed, laten we wel wezen: het is een kleine moeite om één van de andere manieren die we al noemden toe te passen om je meldcode te achterhalen.

Verplichtingen gebruik auto 

Bij een nieuwe auto moet je aan veel meer denken dan alleen de meldcode doorgeven aan je verzekeraar. Zo moet je dus ook zorgen voor een autoverzekering (minimaal WA), moet de auto APK gekeurd zijn, dien je motorrijtuigenbelasting te betalen, moet je auto voorzien zijn van kentekenplaten en moeten aanhangwagens die lichter zijn dan 750 kilo en zelfbouwaanhangwagens zijn goedgekeurd voor gebruik op de weg. Je moet behoorlijk wat regelen dus, voordat je je eerste kilometers op de weg kunt maken.

Plaats een reactie