Home / Blog / Voorkom een daklekkage in huis

Voorkom een daklekkage in huis

Niemand wordt vrolijk van een daklekkage, maar toch komt het regelmatig voor. Vooral tijdens de herfst en de winter worden er veel mensen getroffen. Er trekken dan vaak felle buien over waardoor de kans op een daklekkage groter wordt. Als er eenmaal sprake is van lekkend dak dan kan dit zorgen voor behoorlijke waterschade.

Met een goede woonverzekering kunt u het risico op hoge kosten afdekken maar het is dan ook belangrijk om een daklekkage te voorkomen. Dit lukt natuurlijk niet altijd, maar gelukkig kunt u zelf het één en ander ondernemen om de kans op een daklekkage te verkleinen.

Controleer regelmatig je dak

Hoe eerder een lekkage aan het dak wordt ontdekt, des te eenvoudiger deze te verhelpen is. Daarnaast blijft de waterschade vaak beperkt bij een kleine lekkage. De kosten om de klein lekkage te verhelpen vallen daarnaast ook mee. Een lekkage verhelpen kunt u het beste overlaten aan een erkende loodgieter.

Zo’n loodgieter weet waar hij mee bezig is en heeft het juiste materiaal en ervaring om te ontdekken waar de lekkage is begonnen. Het kan namelijk heel goed voorkomen dat u de lekkage gevonden lijkt te hebben, maar dat de bron toch op een andere plek zit.

Oorzaken van een daklekkage

Als je te maken hebt met een daklekkage wilt u dat deze verholpen wordt. Maar hoe kunt u een daklekkage in de toekomst voorkomen? Meestal zijn kleine steentjes en takjes de boosdoener. In de herfst en winter vinden er regelmatig stormen plaats waarbij kleine steentjes en takjes door de wind tegen het dak aan worden geslagen. De dakbedekking kan hierdoor beschadigd raken. Dit is meestal niet van het één op andere moment.

Het begint met kleine gaatjes of schuurtjes die steeds groter worden. Veel regenwater doet het dak ook geen goed. Op het moment dat er kleine gaatjes in de dakbedekking te vinden zijn heeft regenwater vrij spel. Dit sijpelt door de gaatjes naar binnen. Waterschade is vervolgens een feit! Wordt dit niet tijdig opgemerkt, dan kan het houtwerk gaan rotten, met alle gevolgen van dien. Hoe eerder u de problemen met het dak opmerkt, des te goedkoper het is om het probleem op te laten lossen.

Goed onderhoud is van groot belang

Wilt u de kans op een daklekkage verkleinen? Zorg voor regelmatig onderhoud van het dak. Een loodgieter kan het dak op om na te gaan of alles er nog goed uit ziet. Daarnaast kunnen ook takjes en steentjes verwijderd worden. Bij kleine gaatjes of beschadigingen kan de loodgieter deze direct herstellen. Een erkende loodgieter heeft speciale apparatuur mee waarmee kleine lekken in het dak eenvoudig kunnen worden opgespoord. Als er lekken gevonden worden, worden deze vakkundig dichtgemaakt.

Plaats een reactie