Home / Blog / WA, WA Casco of WA beperkt Casco: wat moet ik kiezen?

WA, WA Casco of WA beperkt Casco: wat moet ik kiezen?

Als je een auto hebt gekocht, kan het je misschien duizelen van alle verschillende soorten autoverzekeringen waar je uit kunt kiezen. Want moet je nou gaan voor alleen WA-dekking, of ook voor een WA Casco verzekering of juist WA beperkt Casco? Geen stress, eigenlijk zit het systeem van autoverzekeringen vrij eenvoudig in elkaar. In deze blog leggen we je uit wat de verschillen zijn tussen WA, WA Casco en WA beperkt Casco. Na het lezen van dit artikel weet jij welke autoverzekering het beste past bij jouw situatie.  

WA-dekking

Als je een auto koopt, moet je een WA-verzekering afsluiten. Dit ben je wettelijk verplicht. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Met deze verzekering ben je gedekt voor alle schade die jij met je auto toebrengt aan andere personen of andermans eigendommen. Stel je voor dat je per ongeluk tegen een geparkeerde auto aanrijdt en schade veroorzaakt. Dan wordt die schade vergoed door je verzekeraar. De schade aan je eigen auto valt niet onder de dekking van de WA verzekering.

Wanneer WA-dekking?

Heb je een oude auto (15+ jaar) die niet meer zoveel waard is? Dan volstaat het meestal om alleen een WA-verzekering af te sluiten. De premie voor een WA verzekering is laag.

WA Casco verzekering

Van de meest beperkte autoverzekering (de WA-verzekering) springen we in één keer door naar de meest uitgebreide variant: de WA Casco verzekering. Ook wel bekend als de allrisk verzekering. Hiermee dek je bijna alle schades die je bij anderen toebrengt én de schades aan je eigen auto. Ook als het jouw eigen schuld is. We hopen natuurlijk dat dit soort ellende je wordt bespaard, maar het is fijn om te weten dat deze schades doorgaans worden gedekt door de WA Casco verzekering:

  • Schade na diefstal, brand of botsing met dieren
  • Schade nadat je van de weg bent geraakt of bent omgeslagen,
  • Schade na vandalisme, zoals het bekrassen van je auto of het aftrappen van de spiegels
  • Schade na een technisch mankement.

Naast dit rijtje, zijn er nog meer schades die door de meeste WA Casco verzekeringen worden gedekt. Maar omdat de voorwaarden erg kunnen verschillen per verzekeraar, raden we je aan de polissen goed met elkaar te vergelijken. Ga je de weg op onder invloed van drank of drugs? Of heb je de schade aan de auto opzettelijk toegebracht? Dan kun je geen aanspraak maken op de allrisk verzekering. 

Wanneer WA Casco?

Heb jij een gloednieuwe of erg dure auto, dan zou je een WA casco verzekering kunnen afsluiten. Zo weet je zeker dat je voor praktisch alle schades bent verzekerd. De premie is hierdoor wel hoger dan bij de WA verzekering of WA beperkt casco verzekering.

auto ongeluk

WA beperkt Casco

De WA beperkt Casco lijkt op de WA autoverzekering, maar heeft een iets uitgebreidere dekking. De WA beperkt Casco verzekering dekt alle schade die jij bij een ander veroorzaakt, maar deels ook schade aan je eigen auto die door heel specifieke situaties is veroorzaakt. Een paar voorbeelden:   

  • Schade na een brand, blikseminslag of ontploffing
  • Schade na (poging tot) diefstal, zoals een ingeslagen raam of geforceerde deur
  • Schade na natuurverschijnselen zoals storm, hagel of overstroming
  • Schade na een botsing met dieren
  • Schade aan je ruiten.

Voor je een WA beperkt Casco verzekering afsluit, raden we je aan de polisvoorwaarden van de verschillende verzekeraars goed met elkaar te vergelijken. Ze kunnen namelijk erg uiteen lopen.

Wanneer WA beperkt casco?

Heb jij een auto die tussen de 5 en 10 jaar oud is? Dan wegen de kosten van de premie van de volledige WA Casco verzekering waarschijnlijk niet op tegen de kosten van een eventuele reparatie bij schade. De waarde van je auto is te laag voor een allrisk verzekering, maar te hoog voor alleen een WA verzekering.

Soorten autoverzekering kort op een rij

Nog even kort de verschillende soorten autoverzekeringen op een rij. De WA verzekering is wettelijk verplicht en dekt schade die jij toebrengt aan anderen. Hij is geschikt voor oude auto’s met een lage waarde. Heb je een nieuwe of dure auto, dan kies je eerder voor WA Casco verzekering. Die dekt bijna alle schades aan je eigen auto en aan anderen, zelfs als het je eigen schuld is. De premie van deze verzekering is hoger dan die van WA en WA beperkt Casco. Voor autobezitters met een auto tussen de 5 en 10 jaar oud, ligt de keuze voor WA beperkt Casco voor de hand. Deze verzekering dekt schade die jij aan anderen toebrengt en ook schade aan je eigen auto door bijvoorbeeld diefstal, brand of storm.

Plaats een reactie