Home / Blog / Waarom is een autoverzekering zo duur?

Waarom is een autoverzekering zo duur?

Voor iedereen die in het bezit is van een auto is het afsluiten van een WA-verzekering verplicht. Deze verzekering vergoedt de schade die je veroorzaakt bij een andere weggebruiker. Er zijn ook verzekeringen die meer dekking bieden, zo dekt een All Risk verzekering ook de schade die je door je door eigen toedoen aan je eigen auto veroorzaakt.

Alle autoverzekeringen hebben gemeen dat de hoogte van de premie voor iedereen verschillend is. Veel mensen vragen zich dan ook af waarom hun autoverzekering zo duur is. In deze blog vertellen we je hoe dat zit.

Kosten autoverzekering afhankelijk van risicoprofiel

Bij het bepalen van de hoogte van de premie, maakt de verzekeraar een risicoprofiel op. In dit risicoprofiel wordt gekeken naar verschillende factoren die van invloed zijn op de kans dat je met schade komt te zitten. Hoe groter die kans, hoe hoger de premie.

We gaan in op een aantal van deze factoren die verzekeraars hanteren bij het opstellen van jouw risicoprofiel.

Leeftijd

Je leeftijd is voor autoverzekeraars een belangrijk punt bij het opstellen van een risicoprofiel. Uit ervaring weten zij dat jongeren meer kans op schade hebben dan oudere bestuurders die meer ervaring hebben.

Jongeren betalen daarom vaak meer premie dan oudere bestuurders. Met het opbouwen van schadevrije jaren is het gelukkig wel mogelijk om na verloop van tijd een korting op de premie te verdienen.

Woonplaats

Woon je in een drukke stad of juist op het rustige platteland? Voor een verzekeraar zegt je woonplaats veel over je kans op schade. Logisch, in het drukke centrum van Amsterdam is de kans op het oplopen van schade hoger dan in bijvoorbeeld een dorpje op het Friese platteland.

Waarde auto

Ook de waarde van je auto is van belang. De onderdelen van duurdere auto’s zijn vaak ook kostbaarder om te laten vervangen. De premie wordt daardoor ook hoger.

Het kan per verzekering en verzekeraar verschillen waar bij het bepalen van de waarde naar gekeken wordt. Soms neemt men de dagwaarde, soms de cataloguswaarde. Het is aan te raden hier goed op te letten bij het kiezen van een verzekering.

Dure auto

Kenmerken van je auto

Ook de kenmerken van de auto die je rijdt zijn van invloed op de hoogte van je premie. Zaken als het vermogen, gewicht en de cilinderinhoud van je auto zeggen iets over hoe groot de kans is dat je een keer schade rijdt.

Zo hebben sportwagens met veel vermogen vaker schade dan auto’s met weinig vermogen. Rijd jij in een dure Ferrari maar ben je wel een keurige bestuurder? Dan zul je op basis van de cijfers van je medebestuurders helaas toch meer moeten betalen.

Kilometers

Zit je elke dag uren in de auto of gebruik je de auto sporadisch? Uiteraard houdt een verzekeraar ook rekening met het aantal kilometers dat je rijdt. Hoe meer je rijdt, hoe meer kans op schade.

Korting op de premie van je autoverzekering

Door het opbouwen van schadevrije jaren kun je zorgen dat je premie daalt. Ieder schadeloos jaar zorgt ervoor dat de korting op je premie stijgt. Bij sommige verzekeraars kan deze korting na verloop van tijd behoorlijk oplopen en dat is goed voor je portemonnee.

Wanneer je toch een keer schade moet claimen, kan dit van invloed zijn op het kortingspercentage. Blijf dus goed opletten achter het stuur!

Autoverzekering schade

Autoverzekeringen vergelijken

Naast het opbouwen van schadevrije jaren kan het ook voordelig zijn om de verschillende aanbieders van autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Het is belangrijk dat je een verzekering vindt die goed past bij je wensen en behoeften.

Op onze website vergelijken we autoverzekeringen van verschillende aanbieders. Met onze simpele rekentool bereken je in een paar stappen de hoogte van je premie. Kijk gerust even rond en vind de autoverzekering die bij jou past.

Plaats een reactie