Home / Blog / Wanneer heb ik een inboedelverzekering nodig?

Wanneer heb ik een inboedelverzekering nodig?

Heb je veel geld besteed aan de inrichting van je huis? Is jouw koelkast je steun en toeverlaat in goede én slechte tijden? Of ben je student en is je laptop het meest waardevolle bezit op je studentenkamer? Welk scenario voor jou ook geldt: het is verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je jezelf tegen schade aan de spullen in je huis. Maar wat is een inboedelverzekering precies en wanneer heb je er één nodig?

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering dekt schade aan of verlies van je inboedel. Maar wat is je inboedel? Onder de inboedel vallen alle losse spullen in je huis: meubels en apparaten, zoals je bank, gordijnen, televisie, koelkast of laptop, maar ook kostbaarheden zoals sieraden of muziekinstrumenten. Stel dat je meubels beschadigd raken door storm, dan kun je dat opgeven bij de verzekering en dan krijg je (een deel) van het geld terug zodat je nieuwe spullen kunt kopen. Dingen die wél vastzitten aan je woning, zoals de keuken of kozijnen, vallen niet onder de inboedel.

Wanneer heb ik een inboedelverzekering nodig?

Iedereen die een woning bezit of huurt, kan maar beter een inboedelverzekering afsluiten. Ook als je op kamers gaat, is het slim om je inboedel te verzekeren. Gebeurt er dan iets vervelends, zoals een brand of inbraak, dan kom je in ieder geval niet ineens voor gigantisch hoge kosten te staan bij het aanschaffen van een nieuw interieur.

Wat dekt een inboedelverzekering?

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering kies je tussen twee soorten dekkingen:

Extra Uitgebreid dekking

De Extra Uitgebreid dekking dekt alleen schades die zijn veroorzaakt door oorzaken die in de polisvoorwaarden staan. Meestal zijn dit dingen zoals brand, storm, inbraak of diefstal, waterschade en neerslag, vandalisme, ontploffing en rellen.

Allrisk dekking

Allrisk is de meest uitgebreide dekking. Je bent hiermee verzekerd voor alle van buitenaf komende onheilen en voor plotselinge en onvoorzienbare gebeurtenissen. Een onvoorzienbare gebeurtenis is bijvoorbeeld het omstoten van een vaas of per ongeluk water morsen over je laptop. Bij de Extra Uitgebreid dekking krijg je in zo’n geval niets uitgekeerd, maar bij Allrisk wel. Houd er wel rekening mee dat sommige allrisk verzekeringen bepaalde schades uitsluiten, zoals schade die je met opzet veroorzaakt.

Wat dekt een inboedelverzekering niet?

Onder de dekking van een inboedelverzekering valt bijna nooit schade die wordt veroorzaakt door:

  • aardbevingen
  • oorlogsgeweld
  • overstromingen
  • atoomkernreacties

Sluit je een inboedelverzekering af, lees de polisvoorwaarden dan altijd goed door. Denk ook na over de maximaal verzekerde som, oftewel het maximale geldbedrag dat je uitgekeerd kunt krijgen. Is je maximaal verzekerde som 5000 euro, dan zal de verzekeraar nooit méér uitkeren dan dat bedrag. Ook al is de schade hoger. Heb je veel dure spullen, dan sluit je dus een verzekering af met een hogere maximaal verzekerde som. Maar weet ook: hoe hoger de maximaal verzekerde som, hoe hoger de premie.

Is een inboedelverzekering verplicht?

Nee, een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Zonder een inboedelverzekering, riskeer je onverwacht hoge kosten op het moment dat er iets met je spullen gebeurt.

Inboedelverzekering: studenten hebben hem ook nodig

Een inboedelverzekering heb je ook nodig als je op kamers gaat, zelfs al neem je bijna geen spullen mee. Naast je bed, kast en kleding, behoren ook je laptop en studieboeken tot je inboedel. Dat zijn vaak belangrijke bezittingen voor studenten. Bij het afsluiten van een inboedelverzekering stellen de meeste verzekeraars wel de eis dat je kamer op slot kan, zodat je huisgenoten niet zomaar jouw kamer binnen kunnen komen als je er niet bent.

Verschillende inboedelverzekeringen met elkaar vergelijken? Dat doe je op Verzekeringvergelijk.nl.

Plaats een reactie