Home / Blog / Wanneer moet je een uitvaartverzekering afsluiten?

Wanneer moet je een uitvaartverzekering afsluiten?

Hoewel een uitvaartverzekering niet wettelijk verplicht is, kan het je nabestaanden wel een hoop lasten en zorgen besparen. Een uitvaart kost in Nederland gemiddeld 7.000 euro. Met een uitvaartverzekering spaar je elke maand een klein bedrag om deze kosten te dekken. Daarnaast kan een uitvaartverzekeraar vaak helpen bij de verzorging van de uitvaart.

Wanneer kun je het beste een uitvaartverzekering afsluiten? En voor welke moet je kiezen? In deze blog zetten we de verschillende opties voor je op een rijtje.

Uitvaartverzekering voor kinderen

Bij de meeste uitvaartverzekeraars kan je kinderen t/m 18 jaar oud goedkoop of zelfs gratis laten meeverzekeren. Dit verschilt echter per verzekering en uitvaartverzekeraar. Het is daarom verstandig om de verschillende aanbieders en bijbehorende polissen goed met elkaar te vergelijken.

Als je je jonger dan 18 bent, hoef je je waarschijnlijk nog geen zorgen hoeft te maken over je eigen uitvaartverzekering. Het kan natuurlijk echter geen kwaad om jezelf alvast te verdiepen in de mogelijkheden die je straks hebt als je je eigen verzekering mag regelen.

Uitvaartverzekering afsluiten op hoge leeftijd

Het is verstandig om zo vroeg mogelijk je eigen uitvaartverzekering af te sluiten. Mocht je echter, om wat voor reden dan ook, op hoge leeftijd nog niet over een uitvaartverzekering beschikken zijn er nog steeds opties.

Veel uitvaartverzekeraars hanteren een maximum leeftijd. Deze ligt meestal rond de 75 jaar, maar kan verschillen per verzekeraar en verzekering. Ook hier is het dus belangrijk dat je de polissen en voorwaarden van de verschillende verzekeraars goed doorleest.

Als je ouder bent dan de maximum leeftijd kan je altijd nog voor een uitvaartkoopsompolis kiezen. In dat geval betaal je geen maandelijkse premie, maar betaal je in één keer een bedrag aan de uitvaartverzekeraar.

Begraafplaats in gras

Hoe jonger je bent, hoe lager je premie

Naarmate je ouder wordt stijgt het risico op overlijden. De premie op een uitvaartverzekering is dan ook stukken lager als je nog jong bent. Daarom is het verstandig om op zo’n jong mogelijke leeftijd een uitvaartverzekering af te sluiten. Vroeg een uitvaartverzekering afsluiten kan je op de lange termijn een hoop geld besparen.

Uitvaartverzekering afsluiten bij ziekte

Ook als je ernstig ziek bent kan het zijn dat een uitvaartverzekeraar je weigert. Per geval zal de verzekeraar vragen om een gezondheidsverklaring en op basis daarvan bepalen of je nog in aanmerking komt voor een uitvaartverzekering. Als dat niet het geval is kan er echter nog wel gekozen worden voor een uitvaartkoopsompolis.

Bij de meeste ziektes zal je gewoon een uitvaartverzekering kunnen afsluiten, er zijn zelfs verzekeraars die geen medische acceptatie uitvoeren. Dit kan echter gepaard gaan met een hogere premie.

Heuvel met bankje

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Als je besluit om een uitvaartverzekering af te sluiten loont het om eerst te kijken naar de verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Hieronder zullen we de meest voorkomende uitvaarverzekeringen nader uitleggen.

Kapitaal uitvaartverzekering

Het belangrijkste kenmerk van de kapitaal uitvaartverzekering is dat de verzekeraar het verzekerde bedrag uitkeert aan de nabestaanden. Dit betekent dat je nabestaanden alle vrijheid hebben om de uitvaart naar jouw of hun wensen in te richten. Dit vraagt echter wel een hoop organisatie vanuit de nabestaanden, aangezien zij alles zelf moeten regelen. Bij een kapitaal uitvaartverzekering zijn de nabestaanden niet verplicht om het uitgekeerde bedrag te besteden aan de uitvaart.

Natura uitvaartverzekering

Bij een natura uitvaarverzekering wordt de verzorging van de uitvaart uit handen van de nabestaanden genomen. Je kiest dan zelf een pakket van diensten die gedekt worden, zoals de uitvaartverzorger en de kist. Een natura uitvaartverzekering betekent wel dat de keuzevrijheid van de nabestaanden beperkt is, zij zitten namelijk vast aan het pakket wat jij hebt uitgekozen.

Overige keuzes

Op onze site kan je meer informatie vinden over kapitaal- en natura uitvaartverzekeringen. Er zijn daarnaast ook nog enkele opties die een tussenweg of combinatie bieden.

Een natura sommenverzekering lijkt bijvoorbeeld erg op een kapitaal uitvaartverzekering. Het grootste verschil is dat nabestaanden bij een natura sommenverzekering verplicht zijn om het verzekerde bedrag te besteden aan de uitvaart.

Met een combinatie uitvaartverzekering kan je ten slotte nog besluiten een extra bedrag te verzekeren bovenop je natura uitvaartverzekering. Dit kan gebruikt worden voor opties en diensten die buiten het gekozen pakket vallen, zoals een luxere kist of meer bloemen.

Begraafplaats met stenen

Zoals je ziet zijn er verschillende opties en mogelijkheden als het gaat om uitvaartverzekeringen. Als je zeker wilt weten dat je een verzekering hebt die op jouw wensen aansluit is het belangrijk dat je je goed inleest en uitvaartverzekeringen met elkaar vergelijkt.

Op onze website vergelijken we uitvaartverzekeringen met elkaar ,en helpen we je met het berekenen van je premie. Kijk gerust rond en vind de verzekeraar die bij jouw wensen past.

Plaats een reactie