Home / Blog / Wanneer heb ik een zakelijke reisverzekering nodig?

Wanneer heb ik een zakelijke reisverzekering nodig?

Bezoek je regelmatig congressen, beurzen of zakenpartners in het buitenland? Of word je door jouw bedrijf vaak naar andere landen gestuurd om te werken? Dan heb je aan een reguliere reisverzekering waarschijnlijk niet genoeg. Gelukkig zijn er voor mensen zoals jij speciale verzekeringen voor zakenreizen. Maar wanneer heb je een zakelijke reisverzekering nodig? En wat zijn de voordelen ervan?

Waarom zakelijke reisverzekering nodig?

Ga je backpacken of op vakantie, dan sluit je meestal een reguliere reisverzekering af. Daarmee verzeker je jezelf tegen risico’s zoals bijvoorbeeld het verlies van je bagage. Maar bij een zakenreis komen heel andere risico’s om de hoek kijken dan bij een ‘normale’ reis. Je kunt bijvoorbeeld ziek worden, waardoor het niet lukt om een belangrijke deal te sluiten (en jouw bedrijf dus veel geld misloopt). Of je werklaptop wordt gestolen en je kunt niets meer doen tijdens de zakentrip. Kortom: de financiële risico’s van een zakenreis zijn vaak groter dan die bij een vakantietrip. Om die risico’s te dekken, bieden verzekeraars de zakelijke reisverzekering aan.

Wat dekt de zakelijke reisverzekering?

De dekking van een zakelijke reisverzekering is uitgebreider dan die van de reguliere reisverzekering. Je kun de smartphone, laptop, tablet die je meehebt voor werk bijvoorbeeld voor een hoger bedrag verzekeren. Wat er precies wel en niet wordt gedekt, dat verschilt natuurlijk per verzekeraar. Lees daarom altijd goed de voorwaarden door en vergelijk verschillende reisverzekeringen met elkaar.

Belangrijke voorwaarden

Handig om te weten, is dat een zakelijke reisverzekering alleen uitkeert als je kunt aantonen dat je voorzichtig met je spullen bent omgegaan. Is je laptop uit de kluis in de hotelkamer gestolen? Of ben je van je smartphone beroofd terwijl je over straat liep? Dan is de kans groot dat je verzekeraar wél geld uitkeert. Maar lag de laptop gewoon op het bed in je hotelkamer terwijl jij op pad was, dan wordt dat waarschijnlijk lastiger. Sommige verzekeraars hanteren ook een minimum aantal dagen voor een zakenreis. Gebeurt er iets op een tripje naar België van één dag? Dan ben je dus mogelijk niet verzekerd.

Risicovolle werkzaamheden

Met een zakelijke reisverzekering ben je meestal verzekerd voor pech en ongelukken tijdens standaard werkzaamheden. Denk daarbij aan administratief of commercieel werk. Ga aan de slag in de bouw in het buitenland of doe je ander risicovol werk, dan is de kans groot dat jij  je de zakelijke reisverzekering moet uitbreiden met extra dekking.

Doorlopende reisverzekering of kortlopende reisverzekering?  

Er zijn verschillende manieren om een zakelijke reisverzekering af te sluiten. De opties op een rij:

Collectief of individueel

Ten eerste kies je tussen individueel of collectief. Een collectieve verzekering is voor het hele bedrijf.  Dat is handig als meerdere medewerkers van je bedrijf regelmatig op zakenreis zijn. Kies je voor een individuele verzekering, dan staat hij dus op jouw naam en is hij in principe alleen geldig voor jou.

Doorlopende reisverzekering of kortlopende reisverzekering

Bij de individuele verzekering heb je de keuze tussen een kortlopende reisverzekering of doorlopende reisverzekering. De kortlopende reisverzekering sluit je per zakenreis af. Het voordeel daarvan is dat dat je niet doorbetaalt als je niet op zakenreis bent. Een doorlopende reisverzekering loopt, zoals de naam het al zegt, ook door als je niet op zakenreis bent. Het voordeel daarvan is dat je er niet bij elke zakenreis opnieuw aan hoeft te denken om een verzekering af te sluiten. En vaak is het mogelijk om een collega of zelfs familielid mee te verzekeren.

Losse zakenreisverzekering of aanvullende dekking

De laatste keuzemogelijkheid die je hebt is tussen een losse zakenreisverzekering of extra dekking bij je normale reisverzekering. Het omgekeerde is ook nog mogelijk: een zakenreisverzekering die ook privéreizen dekt. Maar let op: niet iedere verzekeraar biedt al deze opties aan. Wat het voordeligst of beste is voor jou, dat hangt dus af van je verzekeraar en jouw wensen en budget.

Stage buitenland verzekering

Voor veel mensen is het een onvergetelijke ervaring: stage lopen in het buitenland. Of het nu in een hotel op Curaçao is of op een school in India. Voor je op pad gaat, is het belangrijk om goed stil te staan bij je reisverzekering. Want in de meeste gevallen, heb je aan een ‘normale’ reisverzekering niet genoeg. Je bent immers niet aan het reizen, maar je verricht werkzaamheden bij een bedrijf of organisatie. Bovendien duren stages soms wel zes maanden en dat is langer dan de maximale verblijfsduur van veel reisverzekeringen. Voor stages, maar ook studie of vrijwilligerswerk in het buitenland, kun je bij enkele verzekeraars een aanvullende dekking afsluiten op je doorlopende reisverzekering. Maar dit kan niet overal. Daarom kiezen veel mensen voor een speciale reisverzekering voor stages, vrijwilligerswerk of studie in het buitenland.

Werk buitenland verzekering

En dan nog iets: ga jij in het buitenland werken (bijvoorbeeld naast de studie die je er doet)? Of is de stagevergoeding die je krijgt hoger dan een onkostenvergoeding? Dan kan dat gevolgen hebben voor je zorgverzekering. Mogelijk vervalt je recht (en plicht) op een Nederlandse zorgverzekering. Of dit het geval is, hangt af van het land waar je naartoe gaat en voor hoe lang. Wil je er meer over weten? Dan kun je het best informatie inwinnen bij de Sociale Verzekeringsbank.  

Benieuwd welke reisverzekering het beste bij jou past? Geef aan wat je belangrijk vindt en vergelijk verschillende reisverzekeringen met elkaar.

Plaats een reactie