Home / Blog / Wat is de nieuwwaarde van mijn auto?

Wat is de nieuwwaarde van mijn auto?

Ben jij je aan het verdiepen in een geschikte verzekering voor je nieuwe auto? Of – en we hopen het niet voor je – is je auto total loss en wil je weten wat je kunt verwachten qua vergoeding? Dan ben je vast en zeker termen zoals nieuwwaarde auto en cataloguswaarde auto tegengekomen. Wat is het verschil tussen de nieuwwaarde, de cataloguswaarde en de aanschafwaarde? Hoe kom je erachter wat de nieuwwaarde van je auto is? En wanneer is het belangrijk om de nieuwwaarde van je auto te weten? In deze blog geven we antwoord op al deze vragen.

Wat is ‘nieuwwaarde auto’?

De nieuwwaarde van een auto is het bedrag dat je nodig hebt om een nieuwe, soortgelijke auto te kopen. Een ander woord voor nieuwwaarde is de vervangwaarde. Nu zijn er een paar termen die erg op de nieuwprijs lijken, maar toch echt iets anders betekenen. Dit zijn ‘cataloguswaarde auto’ en ‘aanschafwaarde auto’. We leggen ze uit:

Cataloguswaarde auto

De cataloguswaarde is de prijs van de auto (in de catalogus) op de datum dat de RDW het kentekenbewijs deel 1 afgeeft. De RDW is de overheidsinstantie die alle gemotoriseerde voertuigen in Nederland registreert. De cataloguswaarde is de autoprijs inclusief BTW (omzetbelasting) en BPM (belasting van personenvoertuigen en motorrijwielen). Ook accessoires die de importeur of fabrikant hebben toegevoegd aan de auto vóórdat de RDW het kenteken deel 1 afgaf, tellen mee.

Aanschafwaarde

Een andere term die nét wat anders is dan de nieuwprijs auto en de cataloguswaarde is de aanschafwaarde. Dit is de prijs die jij hebt betaald op het moment dat je de auto kocht. Dat bedrag kan best afwijken van de cataloguswaarde, bijvoorbeeld omdat het je gelukt is om een mooie korting te bedingen.

Nog één keer de waardes

Om het onderscheid te benadrukken nog even heel kort achter elkaar: de nieuwwaarde auto is het bedrag dat je nodig hebt om een nieuw, vergelijkbaar exemplaar te kopen. De cataloguswaarde is de prijs van de auto op de dag dat de RDW het vervoersbewijs deel 1 afgaf. En de aanschafwaarde is simpelweg de prijs die je bij aanschaf hebt betaald.

auto bij dealer

Wanneer is het belangrijk om de nieuwwaarde te weten?

Er zijn een paar momenten waarop het belangrijk is de nieuwwaarde van je auto te weten.

Je auto is total loss of gestolen

Laten we beginnen met het vervelendste geval: je auto is gestolen of total loss. Veel verzekeraars hebben een nieuwwaarderegeling Dit betekent dat de verzekeraar de nieuwprijs van je auto vergoedt, zodat je een vervangende auto kunt aanschaffen die vergelijkbaar is met je oude exemplaar. Of alle schades worden volgens de nieuwwaarde vergoed en hersteld.

Waar moet je op letten?

Om gebruik te kunnen maken van de nieuwwaarderegeling moet je wel WA+ (beperkt casco) of allrisk (volledig casco) zijn verzekerd. Check bij het afsluiten van een autoverzekering de polisvoorwaarden voor de nieuwwaarderegeling. Bij meer van de helft van de verzekeraars geldt namelijk maar een nieuwwaarderegeling van 1 jaar. Als je auto ouder is dan 1 jaar, vervalt de nieuwwaarderegeling. Raakt je auto dus bijvoorbeeld 2 jaar na aankoop total loss, dan krijg je alleen de dagwaarde vergoed. Die is meestal veel lager dan de nieuwprijs. Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om de nieuwwaarderegeling te verlengen tot 3 jaar, maar dan gaat de autopremie ook meteen omhoog.

Je sluit een autoverzekering af

De nieuwwaarde van je auto heeft ook invloed op de hoogte van de premie voor je autoverzekering. Doorgaans geldt: hoe hoger de nieuwwaarde, hoe hoger de premie voor je autoverzekering.

Hoe vraag je de nieuwwaarde van je auto op?

Het opvragen van de nieuwwaarde van je auto is een fluitje van een cent. Je vult je kenteken in op de website van de RDW of Autoweek. Daarna zie je meteen wat jouw auto nieuw heeft gekost.

Conclusie

De nieuwwaarde van je auto is het bedrag dat je nodig hebt om een nieuwe, soortgelijke auto te kopen. Het is iets anders dan de cataloguswaarde of aanschafwaarde. Het is belangrijk om de nieuwwaarde van je auto te weten als je auto total loss is, of gestolen. En wanneer je een autoverzekering afsluit. Je vraagt de nieuwwaarde van je auto eenvoudig op via de site van de RDW of Autoweek.

Lees ook: Ben je zelf aansprakelijk zonder winterbanden?

Plaats een reactie