Home / Blog / Wat is een nabestaandenverzekering en hoe werkt het?

Wat is een nabestaandenverzekering en hoe werkt het?

Een nabestaandenverzekering kunt u afsluiten om er zeker van te zijn dat u altijd over voldoende inkomsten beschikt, wanneer uw partner wegvalt. Er zijn een aantal varianten met verschillende manieren van uitkeren waarbij in een aantal gevallen de premie aftrekbaar is. De nabestaandenverzekering heeft veel overeenkomsten met een overlijdensrisicoverzekering, al sluit u deze verzekering met een iets ander doel af.

Premie onder voorwaarden aftrekbaar

De premie is in bepaalde gevallen aftrekbaar, afhankelijk van het doel dat u voor ogen heeft. Wilt u de uitkering bijvoorbeeld gebruiken om een lijfrente aan te kopen, die periodiek bedragen uit zal keren, dan is er sprake van een aanvullend pensioen en kunt u de premie die u betaalt aftrekken voor de inkomstenbelasting in box 1.

Kiest u er aan de andere kant voor om het opgebouwde bedrag in één keer uit te laten keren, dan zijn de premies die u betaalt niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, want de premie valt dan gewoon in box 3. Het voordeel van het in één keer uit laten keren van het bedrag is dat u er als nabestaande direct de beschikking over hebt en dat u er geen belasting meer over hoeft te betalen.

Aanvullend pensioen voor nabestaanden

De nabestaandenverzekering kan wat dat betreft onder andere zorgen voor een aanvullend pensioen op het moment dat uw partner wegvalt. Dit is vooral interessant wanneer u zelf geen baan heeft, of wanneer het voor u niet mogelijk is om alle kosten zelf te dragen. Met de nabestaandenverzekering kunt u er dan voor zorgen dat u bijvoorbeeld toch in uw huidige woning kunt blijven wonen, of dat er voldoende geld over blijft om op vakantie te kunnen gaan.

Overlijdensrisicoverzekering

Een nabestaandenverzekering werkt eigenlijk hetzelfde als een overlijdensrisicoverzekering, aangezien deze uit zal keren op het moment dat uw partner komt te overlijden. Met een overlijdensrisicoverzekering dekt u doorgaans echter een risico af, met het oog op een (hypothecaire) lening. De nabestaandenverzekering kunt u daarnaast ook los van een krediet afsluiten, om er zeker van te zijn dat er voldoende inkomen beschikbaar zal zijn.

Bereken een nabestaandenverzekering

U kunt zelf de premie voor uw nabestaandenverzekering berekenen, om na te gaan waar u de komende jaren rekening mee dient te houden. Vervolgens kunt u de nabestaandenverzekering vergelijken, aangezien er verschillende verzekeraars actief zijn die u deze aan kunnen bieden. Ga er direct mee aan de slag, zodat u een goed beeld krijgt van wat er mogelijk is.

Plaats een reactie